Политическите сили начертаха приоритетите си за новия сезон
Политическите сили начертаха приоритетите си за новия сезон / Sofia Photo Agency, архив
Политическите сили начертаха приоритетите си за новия сезон
48939
Политическите сили начертаха приоритетите си за новия сезон
  • Политическите сили начертаха приоритетите си за новия сезон

Парламентът традиционно започна новата пленарна сесия с декларации на парламентарните групи. В тях политическите сили начертаха приоритетите си за новия сезон.

Управляващите посочиха, че са единствената политическа и европейска алтернатива за страната, а през изминалата година правителството е разгърнало потенциала на управленските си възможности.

„Гласовете от страна на опозицията, които насаждат тезата за извънредни парламентарни избори, целят единствено и само да създадат усещането сред обществото за нестабилност. Пред нас от ГЕРБ не стои темата за предсрочни избори", заяви от парламентарната трибуна Красимир Велчев.

От своя страна социалистите пък казаха, че техният приоритет е да бъдат опозиция и алтернатива на ГЕРБ. „Един от основните белези, който става все по-видим, на управлението на ГЕРБ, това е корпоративният монополистки характер и лобистки характер на законодателството, което прокарват, че цялата политика на ГЕРБ - от решение на правителството, през законодателство, през обществени поръчки - това е облагодетелстване на група фирми, близки до управляващите, във всеки един сектор", категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Политическите сили начертаха приоритетите си за новия сезон
netinfo

 

ДПС се обяви за нов надпартиен властови формат, защото и правителството, и парламентът са изчерпани. Според Лютви Местан от ДПС основната приоритетна задача, с която 41-овото Народно събрание трябва да се ангажира, са спешните изменения в Изборния кодекс, които да осигурят честността на следващите парламентарни избори. „Колкото по-скоро са следващите парламентарни избори, толкова по-добре за България", каза Местан.

От Атака заявиха, че няма да подкрепят правителството, защото действията му не са в посока на българския интерес. От парламентарната трибуна лидерът на Атака Волен Сидеров съобщи, че Цветан Цветанов е попълнил документ с невярно съдържание, което е заявление до министър Дянков: „В това заявление Цветанов казва, че се е променил съставът на парламентарната група на ГЕРБ. Това е престъпление от общ характер - член 311 от Наказателния кодекс. Ще сезираме прокуратурата за това, че министър Цветанов, бидейки зам.-председател на партия ГЕРБ, е извършил документно престъпление, за да открадне по този начин субсидията на Атака".

 

Синята коалиция ще поиска от Комисията за борба с корупцията да провери субсидията на независимите депутати, които подкрепят ГЕРБ. „Не знам в някоя група да получават депутатите по 17 000 лева за парламентарна дейност. Това е категорично доказателство, че има нещо дълбоко нередно, нещо разпадащо се в българската политическа система", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Политическите сили начертаха приоритетите си за новия сезон
netinfo

 

Левицата поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарната зала за позицията на страната ни по междуправителственото споразумение за стабилизиране на еврозоната. Искането на социалистите обаче беше отхвърлено от мнозинството. Депутатът от левицата Михаил Миков пое ръководството на подкомисията за контрол на СРС-та, която се председателства на ротационен принцип.