"Продължаваме Промяната" проведе отчетно-изборно Общо събрание, което е второ поред и идва на фона на създалата се политическа криза. Партийното събрание ще продължи два дни.

Общото събрание ще проведе избор на нови колективни органи на управление – Изпълнителен съвет и Национален съвет.

"Настоящият конгрес има голяма цел  - политическа и организационна", каза Никола Минчев, който откри събранието в НДК. Той отбеляза, че предстоящите европейски избори са първите за ПП, в които  формацията има задача да излъчи онова представителство, което да има капацитета да представя всички българи с разбиране за проблемите на обединена Европа и визия за тяхното решаване. 

БТА

Минчев заяви, че днес ще бъдат приети промени в Устава и ще бъдат попълнени органите на партията – Изпълнителен, Национален и Контролен съвет. "Знаете, че досега контролните органи на партията бяха отражение на представителството в 47-ото Народно събрание и излъчения от него кабинет Петков, но вече две години след учредяването на партията и създаването на партийни структури в цялата страна, представителството в тези органи се очертава да е доста пъстро", допълни той. 

"По същество днес откриваме нашата предизборна кампания", отбеляза Николай Денков по време на форума. Той представи версията си защо се е стигнало до предсрочни избори, което по думите му от една страна е било неочаквано, а от друга страна - закономерно. "През месеците септември, октомври, ноември и декември парламентът работи на много високи обороти", отбеляза Денков. 

"Извадил съм 20 точки, с които да се опитам да убедя и вас, и хората, които ни гледат, че си струваше. Денков визира рекордно увеличение на преките чуждестранни инвестиции с 30 процента, 2 процента ръст на икономиката за 2023 г., спад на инфлацията, 2,3 млрд. лв. за развитие на регионите и териториалните планове за справедлив преход, започна реалната работа за АЕЦ "Козлодуй", успешно завършва рехабилитацията на ПАВЕЦ - "Белмекен", завършва и рехабилитацията на ПАВЕЦ - "Чаира", които дават възможност за евтина електроенергия за десетилетия напред. 

В социалната сфера Денков отчете, че сме втори по ръст на заплатите в ЕС и добави, че минималната работна заплата е нараснала с близо 20 процента, пенсиите през 2023 г. са се осъвременили с 12%, а тази година  - с още 11%.  "Доходите нарастват два пъти и половина над процента над инфлацията", каза още той. "Осигурихме безплатни детски градини, безплатни учебници от първи до 12 клас. Направихме безплатни над 400 лекарства в областта на сърдечносъдовите заболявания", отбеляза той и изтъкна, че първият медицински хеликоптер вече е факт. 

"Ако искате България да стане латиноамериканска държава, гласувайте за ГЕРБ", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" и министър на финансите в оставка Асен Василев.

Той обясни и "колко добри са добрите времена на ГЕРБ", посочвайки Брутния вътрешен продукт (БВП) на глава на населението през 2009 и 2020 г., средната работна заплата, коефициентът на неравенство, пенсиите и др., като отбеляза как за 3 години ПП са наваксали толкова, колкото за предишните 12 години.
4
"Моделът на България е всички да могат да участват и да берат плодовете на своя труд, а не парите да отиват при малко на брой назначени предприемачи. Ако искате България да стане латиноамериканска държава, гласувайте за ГЕРБ. Ако искате модела на постната пица, позволете на ГЕРБ пак да спечелят", каза Василев.

Той отбеляза, че в обществото има две почти еднакви групи, или това са избирателите на ГЕРБ и избирателите на ПП-ДБ. По думите му те са под половината от гласуващите граждани.

Към всички други избиратели Василев се обърна с думите: "По кой модел искате да се развива България? Латиноамериканският – с малко богати, всички други да стоят с ниски доходи или в емиграция? Или европейският модел, където доходите растат, неравенствата намаляват, без да се създават пречки пред предприемчивите хора?"

Според него ГЕРБ и ДПС не могат и не искат да допуснат въвеждането на честни правила и справедливост, затова отиваме на избори. 

"Минахме през един труден период, през който взехме един урок, че Съединението прави силата. Ние сме представители на една и съща общност. Ние сме представители на тази част от българския народ, която иска европейския и атлантическия път на развитие, заяви от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

"Ние създадохме един общ отбор, който трябва да продължи", каза Атанасов и открои "изпитанията", пред които са ги изпратили довчерашните им "партньори".

Той посочи, че предстои да се формира служебно правителство, което да организира провеждането на предсрочните парламентарни избори и избори за европейски парламент.
"Настояваме президентът да насрочи изборите 2 в 1", заяви Атанасов.

БТА

Той отбеляза, че по време на избори най-важната организационна работа за противодействие на купуване на гласове и на изборни измами е работата на МВР. Атанасов призова и президента, и бъдещия служебен премиер Димитър Главчев: "Искаме друг министър на вътрешните работи. Нямаме доверие на Калин Стоянов. Той доказа, че е пристрастен".

Атанасов подчерта, че има достатъчно хора в България, които имат качества да бъдат свободни и независими и отново се обърна към държавния глава и служебния премиер да изберат безпристрастен министър на вътрешните работи, "за да може да очакваме едни честни избори".

"Ще направим всичко необходимо да убедим българските граждани, че ако те искат промени, трябва да ни дадат властта. Ако българските граждани искат промени, трябва коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" да бъде първа политическа сила на изборите. Сигурен съм, че заедно ще направим всичко необходимо, за да постигнем тази цел", заключи той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Десислава Антова/БТА, БГНЕС