Полицията още не е установила извършителя на атентата в Бургас
Полицията още не е установила извършителя на атентата в Бургас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Полицията разполага с нови оперативни данни, свързани с атентата на летището в Бургас. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, но категорично отрече да е било установено кой е извършителят на терористичният акт, при който загинаха седем души, включително атентатора.

Министър Цветанов добави, че предстои да бъдат направени допълнителни проверки  и отказа да коментира публикациите, че преди атентата са били регистрирани необичайно висок брой разговори между Бургас и Ливан.

Вицепремиерът участва в старта на проект за подобряване на борбата с трафик на хора. Той ще включва обмяна на опит и знания по въпроса между България и Холандия и ще продължи 18 месеца. Цветанов заяви, че предстои изграждането на местна комисия за борба с трафика на хора в Благоевград. В региона има много млади хора за това трябва да се работи с тях по линия на превенцията, посочи министърът.

На 18 юли около 17.30 ч. беше взривен автобус с израелски туристи. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е българин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени над 30 души. В разследването на българските власти оказват помощ техни колеги от Израел и САЩ.

Атентатът предизвика широк медиен и обществен отзвук по света. Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация „Хизбула”. Пентагонът също заяви, че трагедията носи почерка на „Хизбула”, но все още е твърде рано да се правят окончателни заключения.