Полицаи разкриха група за данъчни и документни престъпления
Полицаи разкриха група за данъчни и документни престъпления / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Организирана група за данъчни и документни престъпления са разкрили от столичната икономическа полиция, съобщиха от МВР. Седем екипа за претърсване и 11 мобилни групи са действали на различни места в София. Акцията е за установяване на таксиметрови автомобили, оборудвани с касови апарати на фирми, за които има данни, че укриват  данъци.

От „Икономическа полиция” разграничили пет такива фирми, които използвали фалшиви документи. Участниците в схемата съставяли фалшиви договори за франчайзинг, за лизинг на автомобили, разрешителни за извършване на таксиметрова дейност и др., като чрез тях набирали и изпращали на работа шофьори в таксиметрова компания.

При проверка в Националната агенция по приходите било установено, че фирмите нямат регистрирани действащи касови апарати. До момента са проверени 37 таксиметрови автомобила като при 17 от тях е установена връзка с престъпната схема. Задържаните за сега са петима като в хода на акцията е заловен и шофьор, извършвал таксиметрова дейност с фалшиви лична карта и свидетелство за правоуправление.