Поискаха осъдителна присъда за Синан Алиев
Поискаха осъдителна присъда за Синан Алиев / netinfo

Осъдителна присъда поиска окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев за шофьора на камиона, предизвикал катастрофата на моста в Бяла, при която загинаха 18 души, а други 11 бяха тежко ранени.

Повече от 3 часа обвинението излагаше фактите и доказателствата, събирани по време на процеса, които доказват вината на 24-годишния шофьор на камион Синан Алиев.

Според окръжния прокурор на Русе, Синан Алиев не е отчел скоростта, с която се е движел, особеностите на пътя, лошото техническо състояние на камиона, също така като шофьор има малки познания и опит.

В пледоарията си Бесарболиев твърди, че Синан не е имал възможност да спре камиона, но е могъл километър преди катастрофата да отбие в дясно от пътя, където теренът е равен и така да предотврати тежък инцидент.

Според обвинението подсъдимият е бил в състояние да направи това, защото е усещал липсата на контрол на тежкотоварния автомобил. Особеностите на пътя и мястото на катастрофата изключват възможността шофьорът на градския автобус Иван Йорданов да е видял камиона и въпреки това да му е отнел предимството. Състоянието на стрес и шок отчасти оневиняват Синан Алиев, но той все пак е трябвало да окаже помощ на пострадалите, е тезата на прокурора.

„Не съм виновен за катастрофата на моста в Бяла, направих всичко възможно да избегна удара”. Не слязох да помагам на хора от автобуса, защото ме беше страх и бях в шок, че ще ме нападнат”, каза пред съда шофьорът Синан Алиев.

С думите „Убиец” близките на загиналите изразиха възмущението си от изказването на 24-годишния шофьор на тежкотоварен автомобил.

Още новини от Русе