Подхванаха заведения за неплатени авторски права за музика
Подхванаха заведения за неплатени авторски права за музика / снимкa: DarikNews

1000 лева глоба е наложена на известна пловдивска пицария заради използване на музика без платени авторски права. Министерството на културата обжалва отменената от Районния съд парична санкция, а делото в Административния съд, което предстои да бъде насрочено, е без прецедент в досегашната ни практика, съобщи председателят на Административния съд Георги Петров. Проверка на Дарик установи, че глобата е наложена заради излъчване на три хита на Бритни Спиърс, на „Лекстър" и на Никол Шерцингер от „Пуси кет Долс".

Той посочи, че все повече граждани и фирми обжалват и индивидуални актове на съответната администрация. Едно от делата, които се гледат, е заведено от студент от Пловдивския университет, който атакува отказ да бъде допуснат до поправителен изпит, съобщи председателят на Административния съд. Наскоро пък съдът отмени заповед за изключването от редовно обучение на абитуриентка на Френската гимназия заради натрупани неизвинени отсъствия.

Председателят на Административния съд посочи, че част от жалбоподателите злоупотребяват с възможността да атакуват актове на администрацията. Той даде пример със затворник, пуснал над 25 жалби срещу действия на администрацията на затвора. Той е с доживотна присъда за подбуда към убийство на лидер на партия от Северна България и използва всеки повод да си разнообразява битието в затвора, посочи съдия Петров, който вече е спрял да одобрява молбите на затворника за освобождаване от съдебни такси.

Едва три процента от актовете на Пловдивския административен съд се отменят на следваща инстанция, каза още председателят му. За миналата година само 123 съдебни акта на местните административни съдии не са потвърдени от върховните.