Почина легендарният Кирил Маричков. 79-годишният музикант е претърпял тежък инцидент във врачанското село Селановци, където е трябвало да има концерт на "Фондацията". По последна информацията се е случило при качване на сцената. На място веднага е повикана линейка. Маричков, обаче, е издъхнал в нея напът за болницата в Оряхово. 



Линейката от Оряхово до Селановци е пристигнала за 7 минути, каза за БТА директорът на Център за спешна медицинска помощ – Враца, д-р Галина Лещарска. Тя допълни, че той е починал по време на реанимационни мероприятия. „Ще се работи по досъдебно производство и ще се уточнят всички подробности“, каза още Лещарска.

Тази вечер музикантите от "Фондацията" бяха специални гости за откриването на традиционния  фестивал  "Кукурузени усмивки", провеждан като част от събора на Селановци.  Всички мероприятия, свързани със селановския събор се отменят, каза кметът на община Оряхово Росен Добрев. 

Незабравимият Кирил Маричков - една легенда отлетя завинаги (ГАЛЕРИЯ)



Кирил Маричков е роден е на 30 октомври 1944 г. в София. Средното си образование завършва в софийското училище "Антим I".

От малък свири на пиано, кларнет, бас-китара и китара. Като своя житейска грешка отчита факта, че завършва инженерство, вместо Консерваторията. Но музиката побеждава.

През 1967 заедно с барабаниста й създават група  "Щурците”, която съществува активно 30 години.  С "Щурците" има 12 издадени албума и безброй турнета. В своята дискография има два издадени солови албума - “Зодия щурец” и "Искам да кажа". 

Кирил Маричков - великият рок музикант с голяма душа (БИОГРАФИЯ)




Успоредно с музикалната си кариера, солова и към “Щурците", Кирил Маричков се изявява и като филмов композитор - филмите "Вчера" (с хита "Клетва"), "Адио, Рио", "Индиански игри", "Вампири-таласъми", "Дунав мост" (с хита "Моят свят"). Автор е на музиката към 14 български филма.

През 1992 година заедно с басиста на “Тангра” , Константин Марков, основават “Рок радио "Тангра".  

Автор е на повече от 150 песни.

През 2013 г. Кирил Маричков („Щурците“), Иван Лечев (ФСБ), Дони, Славчо Николов (Б.Т.Р.) и Венко Поромански („Те“)“ създават "Фондацията". Групата изпълнява песни на собствените си формации, като в репертоара им са повече от 20 от най-емблематичните „парчета“ на Дони и Момчил, ФСБ, група „Те“, Б.Т.Р. и „Щурците“, но в различен аранжимент. Сп. ЛИК на Българската телеграфна агенция посвети броя си през август 2023 г. на десетата годишнина от сформирането на "Фондацията". 



Кирил Маричков е носител на орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен (21 юли 2010), на наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в раздел "Музика" за периода 1 юли 2016 г. - 1 юли 2017 г. съвместно с група "Щурците" (17 септември 2017).  През 2020 г. Кирил Маричков получава награда "Икар" за изключителен принос към музиката от Гилдията на музикалните артисти. На  31 януари 2020 г. Кирил Маричков получава най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството (5 ноември 2019).

„Човек излиза на сцената, ако има да каже нещо много важно. Това ме е водило през годините – да казвам на хората нещо, да ги гледам в очите от сцената и да им казвам неща, които са важни за тях“, казва при получаването на отличието Маричков. 

БГНЕС

На 10 май 2023 г. официално е представена автобиографичната книга на Кирил Маричков – „На прага на времето“. С нея авторът отбеляза и 55 години от основаването на легендарната българска рок група „Щурците“. Книгата представя подробно житейския и творчески път на музиканта – от детството му до на най-силния период в историята на „Щурците“ – 80-те години на 20-и век. 

На 8 септември 2024 г. с концерт на „Фондацията“ и Оркестъра на Държавна опера – Пловдив завършва 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“. 

Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Славчо Николов и Венко Поромански изпълняват песните „Малкият принц“, „Вълшебен свят“, „Обичам те завинаги“, „Дива роза“, „Да погледна в теб“, „Моят свят“, „Блажени години“, „Две следи“, „Страхотен ден“, „Пак ще се прегърнем“, „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Уморени крила“, „Клетва“, „Кукла“, „Среща“.

Кирил Маричков посочва, че този концерт е специален за него, защото е първата му изява след боледуване, което го свалило от сцената за пет месеца. В края на концерта Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондацията за изкуство „Аполония“, му връчи статуетка - знака на „Аполония“, с който награждават изпълнители, участвали през 40-те години на фестивала.
 

Екипът на Dariknews.bg изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Кирил Маричков! Поклон пред паметта му!
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, БГНЕС, nova.bg