Бате Николай
Бате Николай / БГНЕС
Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай
96493
Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай
  • Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай
Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай. Тъжната новина споделил синът му Стефан Николаев в социалните мрежи. Актьорът си отиде от този свят на 77-годишна възраст. Преди дни той получи инсулт и беше приет в интензивното отделение на Първа градска болница.

Бате Николай става популярен от детското телевизионно предаване „Сладкарница Захарно петле“, което води заедно с Мариана Аламанчева. По-късно влиза в трупата на италиански цирк като клоун фокусник. Автор е на няколко книги, а в „Пирогов“ създава първата в Европа детска клиника по смехо- и психотерапия.

Малките пациенти на "Пирогов" ще запомнят Бате Николай като "професор Коко" от "Клиниката по смехотерапия", където двамата с "доцент Роко" танцуваха, пееха и разсмиваха децата и така им помагаха в битката с болестите им. Започва да се занимава с това преди години, след тежка операция, споделя преди време той пред "Bulgaria ON AIR". Обещава да го прави до края на живота си и спазва обета.

Живеем в безумна духовна криза, казва Бате Николай преди време пред NOVA. Според него това е най-сериозният проблем на обществото днес, затова най-важното е да работим за изцелението на духа.

До 2002 г., когато се пенсионира, Бате Николай е част от трупата на Народния театър, а през 2015 г. е удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век" за големия си принос към изкуството.

Осъдиха на затвор нападателя на актьора Бате Николай

През лятото на 2016-а актьорът беше пребит край гарата във Вакарел. В края на миналата година Бате Николай загуби дъщеря си. Въпреки ударите на съдбата обаче той се определяше като щастлив и богат човек - богат не на пари, а на любов.