Софийският районен съд (СРС) наложи глоба от 1000 лв. на Георги Георгиев и Стоян Атипов, обвинени за потрошаването на автомобила на зъболекарката Елена Мицева и семейството й до румънското посолство по време на протестите през лятото на 2020 г., предаде БГНЕС.

Атипов и Георгиев трябва да платят и всички разноски по делото.

Трима задържани за агресията към жена с деца на Ситняково

Обвиненият Стоян Атипов и адвокатът му Диньо Бозанджиев уточниха, че това е дело срещу хора, които са протестирали срещу определена партия и проблемите в съдебната власт, които се виждат и днес. “Хората излязоха на улиците, ще продължат да излизат докато това не се оправи” заяви Атипов. Относно случая с автомобила на Мицева обвиняемият подчерта, че се е опитвал да предпази протестиращите от опасността да бъдат сгазени. “Писъците на хората или не я трогваха или не ги чуваше. Дамата искаше да изчезне от мястото, затова и свалих регистрационната й табела”, обясни още Атипов.

Защитата на Стоян Атипов каза, че клиентът му и Георгиев са били разпитвани три пъти в СДВР. “Ние ще обжалваме през СГС- за мен това е абсурдно решение”, каза още адвокат Бозанджиев.

На 17 август 2020 г. около 21:00 ч. в района на румънското посолство се провеждаше протест с искане за оставката на правителството. Около 21:30 ч. протестиращите блокираха пътното платно. Между тях били и двамата обвиняеми. По същото време Елена Мицева пътувала със съпруга си в семейния автомобил заедно с двете си малолетни деца. Колата се движела по бул. "Ситняково". В района на кръстовището пред румънското посолство Мицева забелязала протестиращите граждани и навлязла с автомобила в кръстовището бавно, опитвайки се да мине напред.

СДВР: Няма оплаквания от пострадали граждани при пътен инцидент на бул. „Ситняково“


Участващите в протеста граждани започнали да викат да спре. Мицева спряла, но навлизането на автомобила в кръстовището предизвикало гневна реакция сред протестиращите. Те наобиколили превозното средство и започнали да блъскат, удрят и клатят автомобила. Децата, които пътували на задната седалка, се уплашили и разплакали. Георгиев е бил сред протестиращите, които блъскали по автомобила.

Той удрял с ръце по предното стъкло на колата и то се счупило. След това се оттеглил и се слял с тълпата. Мицева се обадила на телефон 112 и подала сигнал за случващото се. В това време Стоян Атипов удрял по страничните стъкла и капака на колата, след което свалил задната регистрационна табела на автомобила, която оставил на автобусна спирка. Към мястото на инцидента били изпратени екипи на полицията, а по случая бе образувано досъдебно производство.
БГНЕС