Плевнелиев: Външната ни политика не се влияе от една или друга политическа сила
Плевнелиев: Външната ни политика не се влияе от една или друга политическа сила / снимка: БГНЕС, архив
Плевнелиев: Външната ни политика не се влияе от една или друга политическа сила
83429
Плевнелиев: Външната ни политика не се влияе от една или друга политическа сила
  • Плевнелиев: Външната ни политика не се влияе от една или друга политическа сила

Външната политика на България е принципна и не се влияе от една или друга политическа сила, нито от лидерите на политическите партии. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод кризата в ДПС. Държавният глава препоръча през новия политически сезон депутатите да се фокусират върху съдебната реформа, която по думите му трябва да се ускори. Плевнелиев отказа да отговори ще се кандидатира ли отново за президент, но посочи приоритетите, които ще следва през последната година на мандата си.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България взе участие в Богоявленския водосвет на българските бойни знамена.

Борисов: Очевидни са опитите на Турция за влияние във вътрешната ни политика

Според президента през 2015 година България е получила международно признание за външната си политика, която е проевропейска, продемократична, евроатлантическа с ясни принципи. Плевнелиев допълни, че той също отстоява тези принципи и не е сам.

„Българската политика е много балансирана, тя не се влияее от една или друга политическа сила, от един или друг лидер, или шеф на политическа партия. България наистина през 2015 г. получи не една добра оценка за своята политика на добросъседство и на достойно членство в ЕС", каза президентът.

Борисов заявил на Давутоглу, че няма да взима страна в конфликта в ДПС

Съдебната реформа трябва да е в центъра на Народното събрание и всички политически лидери през новия политически сезон и да получи своето ускорение, заяви Плевнелиев.

„Промяната в конституцията е добра първа стъпка, недостатъчно смела. Аз като държавен глава ще работя с всички в тази държава институции, лидери, граждани, така че българското правосъдие наистина да получи своето развитие. Съдиите да могат да отсъждат по закон и съвест", допълни Плевнелиев.

Президентът пожела успех и на смелите решения, които предстоят в българското здравеопазване.

Росен Плевнелиев не отговори дали ще се кандидатира отново за държавен глава, но каза какво ще прави в последната година от мандата си.

„Със сигурност ще продължа да правя това, което досега правих - да държа здраво посоката на европейското развитие на България, да работя заедно с гражданите, да ги подкрепям при всяка тяхна смислена инициатива и по стратегическите приоритети на България да търся прогрес", каза още Плевнелиев.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили взе участие в ритуала за освещаване на българските бойни знамена. Той прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред паметника на Незнайния воин.