Премиерът Бойко Борисов е имал разговор с турския министър-председател Ахмет Давутоглу по молба на турския му колега заради раздора в ДПС. Това потвърдиха за Нова телевизия от правителствения пресцентър.

В разговора, който е бил още на 23 декември, Бойко Борисов е обяснил, че няма да взима страна по конфликта и че вътрешнопартийните отношения в ДПС не бива да са залог на отношенията между България и Турция.

Трима депутати от ДПС напускат парламентарната група

Лютви Местан и трима депутати - Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов, станаха независими. Те ще напуснат парламентарната група на партията.

Местан заяви, че засега е рано да се каже дали ще прави нова партия. Той потвърди, че след срещата в Боянските сараи е прекарал няколко часа в турското посолство в София, за да гарантира личната си сигурност.

Изхвърлиха Местан от ДПС, председателски съвет временно поема партията

"И хиляда пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата заради декларацията за сваления руски самолет, пак щях да я произнеса", заяви в Момчилград Местан.

"Защо мислите, че е тази кампания? За да се прикрие очевадният факт за едно решение за изключването ми от партията и от снемането от ръководните позиции, което не се подкрепя от широката маса избиратели на ДПС. Въпреки това, решението е факт, аз го приемам, но не приемам нито начина, по който се взе, нито основния мотив, с който съм освободен от заеманите отговорни постове и съм изключен от партията", заяви още Лютви Местан.

Местан: Решението за оставката ми е факт, но не приемам начина, по който се взе

Той заяви, че е уведомил колегите си за текста на декларацията.

"Тази декларация се роди в Парламентарната група на ДПС. Тя не ми е дадена в някоя чужда държава, каквито данни са имали от ДАНС и са ме засекли", заяви още Лютви Местан.

Източник: Novanews.bg