Изхвърлиха Местан от ДПС, председателски съвет временно поема партията
Изхвърлиха Местан от ДПС, председателски съвет временно поема партията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Изхвърлиха Местан от ДПС, председателски съвет временно поема партията
83348
Изхвърлиха Местан от ДПС, председателски съвет временно поема партията
  • Изхвърлиха Местан от ДПС, председателски съвет временно поема партията

Лютви Местан е освободен като председател на ДПС, свален е от всички постове и изключен от партията. Решението беше взето единодушно на извънредно заседание на Централния съвет на движението, което се проведе в Боянските сараи на Ахмед Доган.

До трусовете по върховете на ДПС се стигна след серия от събития в последните дни. Партията ще се управлява от председателски съвет в състав от Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак до конференцията през април догодина.

Как се стигна до трусовете в ДПС?

Миналият четвъртък в Боянските сараи се състоя традиционния новогодишен купон на ДПС. За него съобщи самият тогавашен лидер на движението Лютви Местан, като сам разказа, че се съветвал с Ахмед Доган и между тях нямало напрежение.

"Това е мечтата на нашите политически опоненти. Правилно са преценили, че един конфликт вътре в ДПС, би отслабило Движението за права и свободи. Лошата новина е, че няма дори предпоставки за подобно нещо", заяви тогава Местан.

Лютви Местан: Евроатлантизмът е висша ценност, а не предателство

Ден след новогодишния купон в регионални кърджалийски медии се появи неофициална информация, че в речта си пред политическия елит на ДПС Доган остро е разкритикувал Местан. Така и не последва коментар от страна на тогавашния лидер на движението.

Преди два дни от пресцентъра на партията официално разпратиха речта на Доган, в която той нарича "гаф" протурската декларация на Местан, прочетена от парламентарната трибуна след като на 24 ноември край турско-сирийската граница беше свален руски бомбардировач и допълва, че няма да позволи да се превърнем в пета колония на Турция.

Кой поема управлението на ДПС?

Така се стигна до днешното извънредно заседание на Централния съвет на партията, на което в отсъствието на Местан, беше решено да бъде свален от лидерския и всички други постове в партията и да бъде изключен от движението. Решението е било взето единодушно, съобщи говорителят на ДПС Велислава Кръстева.

От ДПС отказаха да коментират дали декларацията е единствената причина за решението или има и други мотиви.