Плевнелиев свиква съвета за национална сигурност на 26 юли
Плевнелиев свиква съвета за национална сигурност на 26 юли / Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 26 юли, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още в началото на юли президентът обяви свикване на Консултативния съвет за национална сигурност в съответствие с поетия от него ангажимент съветът да провежда заседание в рамките на всеки три месеца, се отбелязва в прессъобщението. На 6 юли са изпратени писма до всички членове на съвета и те вече са потвърдили участието си в предстоящото заседание.

Темата на КСНС е "Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции".

В дневния ред на съвета e включена извънредна точка: терористичният акт в Бургас - анализ на средата за сигурност; организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за борба с тероризма; изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма.

По време на заседанието ще бъдат приети и вътрешните правила за работа на КСНС.

Според закона за КСНС членове на съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание. За участие в заседанието са поканени председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор, началникът на Политическия кабинет на министър-председателя, министърът на правосъдието, главният секретар на Министерството на вътрешните работи, секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет, директорът на Служба "Военна информация" в Министерството на отбраната, директорът на Националната разузнавателна служба и заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов.