Плевнелиев сезира Конституционния съд за таксата за ВЕИ
Плевнелиев сезира Конституционния съд за таксата за ВЕИ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Не планирам да налагам вето върху Бюджет 2014".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив, цитиран от БГНЕС.

„Ще сезирам обаче Конституционния съд за приетата на тъмно 20% такса върху възобновяемите енергийни източници", каза още държавният глава, който откри втория форум "Младежка визия за България".

Държавният глава заяви, че бюджетът за догодина ще бъде изпълняван и правителството ще носи отговорност за политиките, които обезпечава чрез бюджета.

Относно намерението му да сезира КС за ВЕИ данъка той допълни:

„Убеден съм, че в България най-висшата демократична институция - Конституционният съд, е тази, която ще отсъди дали има противоконституционност. Това, че ще сезирам КС за тази такса, няма отношение към изпълнението на бюджета".

По думите на държавния глава, съществува неяснота по отношение на това за какво ще се използват потенциалните приходи от въвежданата такса.

"За мен е важно правителството да обясни точно какво иска да направи. Цялата нация стана свидетел, че отново в последния момент, на второ четене, без дебати и без оценка на въздействието, беше въведена една промяна, а именно тази такса, която драстично влошава бизнес средата в България и не работи за прогнозируемост и за прозрачност на институциите. Ако искаме гражданите да имат доверие в институциите, не може да се продължава по този начин, особено когато става въпрос за най-важния закон на страната", коментира още президентът Росен Плевнелиев.