Плевнелиев отказва да е пощенска кутия за нерешени проблеми
Плевнелиев отказва да е пощенска кутия за нерешени проблеми / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Плевнелиев за цигарите
59728
Плевнелиев за цигарите
  • Плевнелиев за цигарите

"Трябва да разкрием атентата не заради външни фактори, а заради българските граждани. Институциите трябва да бъдат на висотата на предизвикателствата на 21 век". Това коментира в "Годината" на Дарик политикът на годината - президента Росен Плевнелиев за събитието на годината - Атентата в Бургас.

В коментар за една от най-дебатираните теми - строителството на втора атомна електроцентрала и предстоящия референдум по темата, държавният глава заяви, че би искал да е президент на енергийната ефективност, а не на непрозрачността на инвестициите в сектор енергетиката. Според него не е необходимо да се инвестира такъв голям ресурс от милиарди за строителство на АЕЦ "Белене" при работеща АЕЦ "Козлодуй".

По думите на Росен Плевнелиев прекалено много се политизира и прекалено малко се експертизира темата за Изборния кодекс.

Президентът призна, че никога не се е опасявал от импийчмънт, защото не е нарушавал Конституцията и винаги ще я защитава, ако усети, че с различни хватки се застрашават правилата. "Зад всяка една дума в закона има морал и държавност отвъд правилата", коментира той.

Росен Плевнелиев заяви, че докато е държавен глава, отношението към Македония няма да бъде романтично, а прагматично. "Европа очаква от нас да не замитаме, а да посочваме проблемите".

По темата за вдигане на забраната за тютюнопушене на обществени места, Плевнелиев заяви, че се опасява от тръгването назад. Според него е недопустимо да се поставя знак за равенство между фондове и пари и човешкото здраве. По думите му, лутането напред-назад създава по-голям проблем за бизнеса, отколкото въведената забрана. Президентът се обяви твърдо против отпадането на забраната и оцени позицията на здравния министър Десислава Атанасова, която също подчерта, че ходът е нелогичен. Политикът на годината каза, че не е проблем да наложи вето на закона, ако парламентът гласува да се върне тютюнопушенето на публични места, но подчерта, че не плаши с това, а по-скоро иска убедителни аргументи. "Трябва прогнозируемост. Отказвам да съм пощенска кутия за нерешени проблеми", категоричен беше президентът.

Росен Плевнелиев оцени последните 20 години на България с думите "постигнахме немалко, макар че се движехме по лакатушещ път. Можем и повече".