Росен Плевнелиев е Политик на годината в класацията на Дарик
Росен Плевнелиев е Политик на годината в класацията на Дарик / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Росен Плевнелиев е Политик на годината в класацията на Дарик
59725
Росен Плевнелиев е Политик на годината в класацията на Дарик
  • Росен Плевнелиев е Политик на годината в класацията на Дарик

За втори пореден път президентът Росен Плевнелиев беше избран за Политик на годината в традиционната класация на Дарик. Държавният глава събра най-много точки след като беше обобщен вота на всички, имащи право на глас в нея. Това са слушателите на Дарик, читателите на сайта Dariknews.bg, както и най-влиятелните медии у нас и досегашните носители на отличието. Те за първи път бяха част от финалната фаза на надпреварата.

В анкетата за събитие на 2012 година първото място е за атентата в Бургас, при който през лятото загинаха седем души, сред тях и атентаторът-камикадзе.

В гласуването за Политик на година президентът събра 14 точки. Грамотата, удостоверяващата втората му победа в класацията, държавният глава получи от изпълнителния директор на Дарик Радосвет Радев. На церемонията присъстваха още председателят на парламента Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов. По време на нея Росен Плевнелиев каза: "За себе си се надявах първата година да ми е най-тежка. Като гледам какво се случва в последните дни, може да се окаже, че първата година ще ми е по-лесничка от някои следващи. Дай Боже, държавата да върви напред и всички обективно да работим за напредъка. Аз ще се постарая".

На базата на получените гласове за Политик на годината след Плевнелиев в класацията се подреждат еврокомисар Кристалина Георгиева и лидерът на БСП и Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, които са с еднакъв брой точки (11) и си делят второто място макар, че при вота на слушателите на Дарик и читателите на сайта Dariknews.bg Станишев е първи.

Следващата позиция е за кмета на София Йорданка Фандъкова, която е получила 5 точки. Последна, с 2 точки, е Меглена Кунева - лидер на партия "България на гражданите".

В анкетата за Събитие на годината първото място е за атентата на летището в Бургас (15 точки). На второ са дебатите около проекта "АЕЦ Белене", довели до организирането на първия в новата ни история референдум, който предстои през януари (7 точки).

Три събития си делят третото място с по равен брой 6 точки. По азбучен ред това са: бедствията в Перник, село Бисер и Витоша, забраната за пушене на закрити обществени места и икономическата криза.

Любопитна подробност е, че атентатът в Бургас е посочен за събитие номер 1 на отминаващата година от всички имащи право на глас в класацията. Както от слушателите на Дарик и читателите на сайта Dariknews.bg, така и от най-влиятелните медии у нас и от досегашните носители на титлата Политик на годината. Нито един политик обаче не е дал своя вот за бедствията в страната през 2012-та, забраната за пушене на закрито и икономическата криза. В класацията им тези събития са с по 0 точки.

Тазгодишното издание на класацията Политик и Събитие на годината е 17-тото поред. За първи път номинациите бяха излъчени от Дарик радио.

Росен Плевнелиев е Политик на годината в класацията на Дарик
netinfo