Плевнелиев: Обществото изисква прозрачност в работата на институциите
Плевнелиев: Обществото изисква прозрачност в работата на институциите / снимки: Пресцентър на президента

Изграждането на справедлива съдебна система, свободата на медиите и приемането на адекватно изборно законодателство са във фокуса на вниманието на българското гражданско общество и то ще изисква ефективни решения, независимо дали тези области са обект на наблюдение от страна на ПАСЕ или не.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с докладчика на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Франьо Матушич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът е подчертал, че България очаква скорошното приключване на пост-мониторинговия диалог с ПАСЕ като е посочил, че страната ни не крие своите проблеми, но настояваме за обективна оценка на положените досега усилия. Вярвам, че добрата комуникация е в основата на постигането на резултати, но не мога да приема България да се превръща в редовното удобно извинение за вътрешните проблеми на други европейски страни, е казал държавният глава.

Росен Плевнелиев е посочил още, че президентската институция ще продължи да подкрепя усилията на гражданското общество у нас за повече прозрачност в работата на държавните институции, както и за приемането на качествено изборно законодателство. По отношение на мотивите си да предложи провеждането на референдум, заедно с изборите за ЕП, по въпросите за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и възможност за дистанционно гласуване, държавният глава е коментирал, че тези въпроси са обект на дискусии в гражданското общество и затова очаква парламентът да вземе в скоро време отношение по направеното предложение.

Франьо Матушич е заявил, че Комисията по мониторинг на ПАСЕ оценява както постигнатото от България, така и наличието на политическа воля за завършване на процеса на предприетите реформи. Той е изразил и високата си оценка за приноса на България за насърчаването на интеграцията между държавите на Балканите и за подкрепата на европейската перспектива за страните от региона.

Плевнелиев Обществото изисква прозрачност в работата на институциите
netinfo