Плевнелиев иска отчет за атентата в Бургас до 15 септември
Плевнелиев иска отчет за атентата в Бургас до 15 септември / БГНЕС
Възпоменателна церемония за жертвите на атентата в Бургас
56089
Възпоменателна церемония за жертвите на атентата в Бургас
  • Възпоменателна церемония за жертвите на атентата в Бургас

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква до 15 септември правителството и компетентните институции да направят обществен отчет за това докъде е стигнало разследването на атентата в Бургас. Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата беше отслужена в Централната софийска синагога във вторник.

Държавният глава коментира още: „България трябва да си направи своите изводи, да действа адекватно, гъвкаво. Затова и аз събрах Консултативния съвет за национална сигурност, затова и се разбрахме, че Министерски съвет ще свърши работа по няколко много важни теми, които бяха не само поставени на КСНС, но ние постигнахме пълен политически консенсус. Абсолютно всички парламентарно представени партии казаха: да, ние искаме да се реализира националната стратегия за борба с тероризма, ние искаме да се направи нов план за действие".

„Президентството в двата консултативни съвета, които проведохме досега, успява да постигне пълен консенсус. Не случайно излизам след това и прочитам текстовете на тези декларации, защото до последната запетая те са важни. Те са плод на отговорно държавно мислене на много партийни и политически лидери, затова тази декларация е важна и съм сигурен, че правилата, които приехме за работа на КСНС, пък ще ни дадат т. нар. последователност. Защото на следващия консултативен съвет аз като президент ще трябва да докладвам пред всички членове на съвета какво е свършено по декларацията от вече миналия КСНС. Тоест президентството е създало предпоставки за национално съгласие и консенсус, документирало го е с декларация, която е на сайта и ще следи за прогреса и изпълнението. Мисля, че това е категорично ясно доказателство, че българските институции ще се променят, ще се адаптират към очевидно бързо променящия се свят", допълни Росен Плевнелиев.

Вицепремиерът на Израел Моше Яалон заяви, че няма да спрат да търсят виновниците за атентата в Бургас и да си разчистят сметките с тях. По думите му истинската цел на атентаторите е да изолират Израел от света, но това няма да се случи.