Плевнелиев: Днес имаме нужда от повече НАТО в Източна Европа и Черноморския регион
Плевнелиев: Днес имаме нужда от повече НАТО в Източна Европа и Черноморския регион / снимки: БГНЕС

Днес имаме нужда от повече НАТО в Източна Европа и Черноморския регион, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на заседанието на Индустриалния форум в София.

Индустриалният форум възниква като идея през 2010 г. и основната цел на инициативата е да създаде възможности за изграждане на партньорски отношения и диалог между държавата, бизнеса и научноизследователската общност в областта на отбраната и сигурността.

Държавният глава посочи, че в бързо променящия се свят НАТО остава основният източник на стабилност и е опора за гарантиране на човешките права и свободи, за стабилно икономическо развитие.

Плевнелиев Днес имаме нужда от повече НАТО в Източна Европа и Черноморския регион
netinfo

Като изтъква необходимостта от технологично превъоръжаване и модернизация на въоръжените ни сили, Плевнелиев каза, че оперативната съвместимост със съюзниците е тотален приоритет и изпълнението на поетите съюзни ангажименти трябва да бъде гарантирано. Той отбеляза приетата преди дни от правителството Национална програма "България в НАТО и в европейската отбрана 2020", чиято основна цел е да очертае основните пътища за превъоръжаване на Българската армия и постигане на пълна съвместимост със съюзниците във възможно най-кратък срок.

Държавният глава заяви, че за постигането на това е необходимо осигуряването на приемственост и последователност в решенията и действията на следващите правителства и допълни, че такава приемственост ще има на политическо и на военно ниво. Имаме програма, тя трябва да бъде изпълнена, независимо от това кой е на власт, каза Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че нарастването на разходите за отбрана е задължително условие за всеки, с изключение на малкото страни от НАТО, които днес постигат планираните 2 процента от БВП. Той декларира, че България ще направи всичко, което зависи от нея в ограничените ресурси на националния бюджет да увеличава плавно разходите за отбрана и да изпълни солидарно поетия ангажимент за това на срещата на върха на НАТО в Уелс.