Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Премиерът отрече хипотезата Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" да стои зад заплахата
Още снощи МВР започна да работи по казуса за заплахата срещу Любомир Каримански. Лично се обадих на вътрешния министър Бойко Рашков и на Пламен Тончев на най-високо ниво на ДАНС и разпоредих всичко да се направи от службите, за да се установи кой е изпратил този СМС. Поставих го като най-висок приоритет, обадих се и на господин Каримански и го уверих, че цялата българска държава срещу този, който си е позволил такова действие. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Коалицията е сложна структура, но всичките проблеми, които сме имали, сме ги разрешавали. Въпросът е на разговори", коментира той коалиционните търкания.

Любомир Каримански е получил съобщение със заплаха

Министър-председателят се съгласи с думите на депутата от ИТН Тошко Йорданов, че заплаха срещу Каримански представлява "мутренски похвати". Той отрече това да идва от другия кандидат за поста на БНБ - Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", но окачестви заплахата като провокация и службите ще се опитат да разберат кой и защо я прави.

Премиерът коментира и проблемите с разплащанията на Агенция "Пътна инфраструктура" на пътния бранш и поддръжката на инфраструктурата.

"Предишното правителство на ГЕРБ е правило т. нар. ТРП-та, които са всъщност поддръжка на пътищата, но под това са скрити реални цялостни ремонти на пътища. Това означава, че тези фирми са работели на тези обекти, правили са истински ремонти на пътища, но не носят никакви гаранция към тяхното изпъление. Това означава, че това е нередност, която трябва да се установи преди разплащане. Не може да правите ремонти като поддръжка и единственото, което "Продължаваме промяната", е да се види колко от тези ремонти са извършени, за да има реален контрол", коментира този казус Петков.

Коалиционни драми: Депутатите отново отложиха решението за АПИ

"Тези договори, ако някои от МС ги одобри, ще са на ръба на закона. Ние не искаме това да правим и затова искаме да мине през парламента", заяви министър-председателят и подчерта, че депутатите не са отказали, а са отложили решението.

Петков коментира и темата с Република Северна Македония.

"Европа е готова да стане гарант през преговорния процес и преговорната рамка, която ще се подпише със Северна Македония, както и да има гаранции за спазването на правата на българското и други малцинства там. Няма поставена дата за това", разкри Петков.

Според премиера, руския посланик у нас, посланик Митрофанова, се е държала "абсолютно непристойно за един дипломат".

"Отзовахме десет дипломата от посолството, направихме и няколко забележки, върнахме нашия посланик за консултации от Москва в България, което на дипломатически език означава "И вие трябва да направите същото", подчета Петков. "Следващата стъпка е отзоваване на посланик Митрофанова. Но още не го правим, защото това би било пълно прекъсване на отношенията. Това ще е много по-целесъобразно, ако това се направи на ниво в ЕС. Няма страна, която да е го е направила", заяви Петков и даде за пример за кораба с български моряци в Мариупол, че евентуално може да го застраши.