По-рано Кирил Петков заяви, че е съгласен депутатите да решат създалия се казус

Кирил Петков подкрепя варианта депутатите да решат проблема с АПИ. Това каза министър-председателят в отговор на председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Заради споровете около АПИ: „Продължаваме Промяната“ провалиха заседание на бюджетната комисия

От няколко дни насам темата с пътната агенция създава напрежение в управляващата коалиция.

Спорната точка предвижда предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа. Предложението е АПИ да предоговори действието на договорите, така че моментът на прекратяване действието на договорите да бъде обвързано със сключването на нов договор в резултат на откритите през настоящата 2022 г. процедури по Закона за обществените поръчки.

"За съжаление поддръжката на пътищата, която беше извършена до този момент, включваше два типа проекти. Едните, които са законни, където истински дейности по поддръжка бяха направени. За съжаление другите дейности бяха незаконни, където има реални цялостни ремонти под заглавието на текущи. Това прави тези договори незаконни. Единственият начин да се плати по тях е с решение на НС. Това, което аз призовавам е да има контрол върху средствата и да сме сигурни, че на тези компании, на които се плати, истинската работа е свършена. Иначе се страхувам, че може би плащаме едни пари на едни хора, които са нарушили закона", каза още Кирил Петков.

Депутатите отложиха обсъждането на казуса с АПИ

Тошко Йорданов попита дали премиерът подкрепя този вариант с решение на Народното събрание да се плати на фирмите, които да се плати. "Отговорът е да, при пълен контрол", заяви още Петков.

В крайна сметка НС отново отложи предложението за решаване на проблема с АПИ. Предложението за това дойде от "Продължаваме Промяната".
 

"Ще го гледаме, когато всичко се изясни по него", уточни депутатът от ПП Константин Бачийски.

Тошко Йорданов от ИТН репликира, че два дни стават за смях. "Емоционалното състояние на г-н Бачийски е хубаво нещо, но преди малко министър-председателят каза, че това е необходимо. То не е незаконно", каза още Йорданов.