Пеевски и Цонев внасят законопроекта за офшорките и медиите
Пеевски и Цонев внасят законопроекта за офшорките и медиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ограниченията офшорни компании да имат участие в медии са по предложение на Делян Пеевски. Това съобщи в сутрешния блок на Нова тв депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. Става дума за бъдещ Закон за икономическите и финансови взаимоотношения, който предстои да бъде внесен в парламента през тази седмица.

Той отбеляза, че работи по законопроекта в продължение на повече от шест месеца, но освен експертите, в последните два месеца към тях се е присъединил и Делян Пеевски.

„Винаги, когато има някакви подозрения към ДПС по отношение на обръчи от медии и офшорки, ние винаги отговаряме с конкретни действия”, заяви депутатът.

По думите на Цонев двамата с Пеевски са вносители на законопроекта. „Искам да ви кажа, че точките за медиите лично той ги добави… Когато има очаквания в обществото, въпроси и питания – ето го отговорът”, подчерта депутатът.

20 ограничения за сфери, в които офшорните фирми не могат да участват, са включени в законопроекта, изтъкна Цонев. Сред тях са обществени поръчки, банки, застрахователни и пенсионни дружества, концесии, приватизационни сделки, има също забрана за участие в собствеността на печатните и електронни медии. Освен обществените очаквания, повод за внасянето на законопроекта у нас бил и дебатът, който се води по темата в институциите на Европейския съюз.

Въпреки че като всички закони и този не може да има действие със задна дата, медиите ще трябва да разкрият собствеността си. За нарушения са предвидени и наказания в административно-наказателните разпоредби.

Йордан Цонев предположи, че Пеевски ще дойде на работа в Народното събрание като вносител на законопроекта. От думите му стана ясно, че той е участник в разработката и на част от антимонополното законодателство.