Патриарх Неофит отслужи първата си литургия
Патриарх Неофит отслужи първата си литургия / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Патриарх Неофит отслужи първата си литургия
61863
Патриарх Неофит отслужи първата си литургия
  • Патриарх Неофит отслужи първата си литургия

Новият български патриарх Неофит отслужи днес първата си Съборна Света литургия като глава на Българската православна църква. Литургията продължи повече от два часа, като в нея взеха участие предстоятели и представители на поместните православни църкви дошли у нас за избора и церемония по интронизация.

Стотици миряни бяха дошли в патриаршеския храм „Св. Александър Невски”, а сред  официалните лица в храма бяха Симеон Сакскобургготски и руският посланик у нас Юрий Исаков.

В 9.00 ч. новият български патриарх, заедно с предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, се отправиха от Синодалната палата към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където бяха тържествено посрещнати от миряни и духовници.

Патриарх Неофит отслужи първата си литургия
netinfo

В своето слово на края на литургията патриарх Неофит благодари за подкрепата, благослови българския народ и призова за единство и мир. Той помоли хората да постъпват достойно, като по думите му главната цел на църквата е единство и то трябва да се запази чрез любовта и мира. Дядо Неофит заяви, че патриархът е пазител на духовното единство. Той говори и за разделението в църквата, като по думите му прави впечатление, че църквата е разделена, а причината за това е, че не всички са отдадени докрай на нея и робуват на свои собствени страсти и мисли.

Патриарх Неофит допълни, че Българската православна църква е открита и ще бъде в диалог с всички православни църкви по света.

В програмата на Светия синод е предвидена среща между патриарх Неофит и премиера в оставка Бойко Борисов, но все още не е ясно дали тя ще се състои.

Патриарх Неофит отслужи първата си литургия
netinfo