Партиите ще могат да закупят централите си
Партиите ще могат да закупят централите си / DarikNews

Политическите партии ще могат да купуват предоставените им от държавата сгради за партийни централи без провеждане на търг, но само с решение на Министерски съвет. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за държавната собственост. От опозицията не подкрепиха поправките, а от ДСБ призоваха президентът Георги Първанов да наложи вето върху приетите разпоредби. Лидерът на ДСБ Иван Костов определи решението като безобразие, защото счита за нередно партии да купуват имоти като се възползват от властта.

 

Според Иван Сотиров от ОДС гласуването на поправките е комунистическо нахалство. „Достатъчно ограбихте, за да си правите такива политически подаръци”, добави той. Според председателя на „Ред, законност, справедливост” Яне Янев макар да се прави на опозиция напоследък НДСВ всъщност е партия на келепира, защото с вота си по тези изменения е показала желание да купи централата си на ул. "Врабча" на ниска цена. Председателят на жълтата парламентарна група Пламен Моллов каза, че в партията трябва да решат дали да закупят сградата на ул. "Врабча" като резултат от това парламентарно решение.

 

Условията, на които трябва да отговарят партиите, за да купят централи е да имат депутати в националния или европейския парламент, да им е предоставен под наем имот по съответния ред.

 

Народното събрание не призна участниците в антифашистката съпротива за ветерани от войните. Предложението за промяна в Закона за ветераните от войните беше на депутати от левицата, които искаха участниците в антифашистката съпротива /1939-1945/ да получават същите социални привилегии като ветераните от Втората световна война. Срещу измененията гласува цялата опозиция и НДСВ, а от ДПС се въздържаха. Измененията засягаха около 2500 души.