Народно събрание парламент отворени врати
Народно събрание парламент отворени врати / БГНЕС
„Най-великият син на България – Апостолът на свободата Васил Левски. За всеки българин той е най-чистата и свята личност в нашата история, пример за безкористно служене на народа, символ на стремежа към свобода и независимост. Левски е нашият Апостол и водач, светец и революционер. Нашата основание като народ за самочувствие и гордост“.

С тези думи председателят на парламента Цвета Караянчева откри пленарното заседание на 10 февруари – денят, в който отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски.

Възпоменанието пред паметника на Васил Левски променя движението в столицата

„Днес сме длъжни да си припомним думите му: „За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все заедно да вървим, ако ще бъдем хора“. Нека помним посланията му и преоткриваме ценностите, които той ни завеща“, призова Караянчева.

От най-голямата парламентарна група – на ГЕРБ, прочетоха декларация, около която се обединиха всички народни представители.

Борисов отдаде почит на Апостола на свободата (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Днес всеки един от нас пази в сърцето си място за този необикновен българин. Левски е този, който с чиста съвест можем да наречем българска национална икона. Апостолът на свободата, който жертва всичко лично, в името на идеала да бъдем свободни. За Левски е изписано много и се говори трудно. Едва ли в българската история има друга личност, толкова възвишена и безкористна, а подвигът му е толкова велик за нашите мащаби, че ще отеква в паметта на идните поколения за години, десетилетия и векове наред“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Галя Захариева.

БГНЕС

Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

„Мнозина оставят цветя на паметника му, други си спомнят заветите му. Наивно ли звучи днес мечтата на Левски за „чиста и свята република“?, попита тя.
Според нея днес идеалите на Васил Левски са по-актуални от всякога. „Всички ние в тази зала трябва да знаем, че всичко се състои в нашите задружни усилия. Повече от всякога имаме нужда от Левски, защото той е истинският и непреходен обединител на нацията“, се казваше още в декларацията.

БГНЕС, архив