Парламентът прие с голямо мнозинство на първо четене проекта на "Има такъв народ" за промени в Изборния кодекс - 210 гласа "за" и един "въздържал се".

Мажоритарният вот предизвика остри реплики в парламента

Няколко пъти от ГЕРБ настояха лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Трифонов да даде гласа си чрез видеовръзка. Поискаха и поименно преброяване в зала за установяване на кворум.

Проектът на ИТН предвижда създаване на 32-ри многомандатен район в чужбина, видеонаблюдение, изцяло мажоритарен вот, експериментално дистанционно електронно гласуване на президентските избори през 2021 г.

ГЕРБ върна мандата на президента за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Предлага се също само машинно гласуване, като гласуването с хартиена бюлетина ще се провежда в посочените в закона секции, както и по изключение само след изрична декларация.

С 69 "за", 65 "против" и 71 "въздържал се" депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ, с който се въвежда мажоритарният вот с абсолютно мнозинство в два тура в едномандатни изборни райони.

Предвижда се разделяне на страната на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и шест едномандатни извън странага.

Парламентът разглежда промените в Изборния кодекс

Не бяха приети и промените на Христо Иванов от "Демократична България", залагащи на гласуване по пощата на национални избори, отпадане на ограничението общият брой избирателни секции да не надхвърля 35 в държава, която не е член на ЕС.

Предвижда се ясен времеви хоризонт от три години за система за дистанционно електронно гласуване. Подкрепиха го 95 народни представители, 116 се въздържаха.

С 69 гласа "за", един "против" и 134 въздържали се НС отхвърли и проекта на "Изправи се! Мутри вън!", с който се въвежда активна регистрация при съставяне на избирателните списъци. Те предлагат също намаляване на пpaгa за разместване на листата чрез преференциално гласуване от 7 на 5 процента.

„Има такъв народ“ с първи коментар след връщането на мандата от ГЕРБ-СДС

Вторият законопроект, внесен от Христо Иванов, Антоанета Цонева, получи 95 гласа в подкрепа, един - "против" и 122 - "въздържал се" и така беше отхвърлен. В него се предлага дистанционното електронно гласуване да се осъществява в период не по-рано от 7 дни преди и не по-късно от три преди изборния ден. Записана е и възможност за паралелно преброяване на подадените електронни бюлетини както и публикуване на всички протоколи в машинно четим формат.

Законопроектът на Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън!" също беше отхвърлен - "за" бяха 9, 70 депутати "против" и 128 се въздържаха.

„Има такъв народ” отказа поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет

В него е записана отмяна на разпоредбата, с която се забранява да бъдат посочвани и регистрирани от името на партии и коалиции като кандидати за народни представители хора на държавна служба - военнослужещи, служителите в дипломатическата служба, от МВР, ДАНС, съдии, прокурори и следователи.
БТА