Парламентът прие на второ четене промени в Закона за Търговския регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Промените бяха гласувани със 136 гласа „за“ анблок.

Според приетите текстове Агенцията по вписванията незабавно осигурява чрез системата за взаимно свързване на регистрите предоставянето на безплатна информация относно вписването, съответно закриването на клон на чуждестранно лице, както и относно фирмата, правната форма, регистрационния номер, седалището, представителството, управителните и контролните органи, започването или прекратяването на производство по ликвидация, обявяването в несъстоятелност и заличаването от регистъра и данни относно обявените актове на вписано в търговския регистър дружество.

Освен това Агенцията по вписванията осигурява незабавно получаване на информация чрез системата за взаимно свързване на регистрите относно вписване и закриване на клон в друга държава членка на Европейския съюз, на вписано в търговския регистър дружество, както и относно фирмата, правната форма, регистрационния номер, седалището, представителството, управителните и контролните органи, започването или прекратяването на производство по ликвидация, обявяването в несъстоятелност и заличаването на чуждестранно лице, регистрирало клон по Закона за Търговския закон, и данни за оповестените годишни финансови отчети на чуждестранното лице. Получената информация се отбелязва незабавно в търговския регистър.

С гласуваните текстове се въвеждат разпоредби на европейски директиви във връзка с използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право. Съгласно приетите текстове в тримесечен срок от влизането в сила на закона министърът на правосъдието привежда в съответствие с промените наредбата за воденето, съхраняването и достъпа до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Наредбата определя образците на заявления, посочва изчерпателно приложенията към тях за всеки вид вписване, заличаване или обявяване съгласно изискванията на закона, както и формата на електронните документи. В деветмесечен срок от влизането в сила на наредбата клоновете на чуждестранни лица, регистрирани с право да извършват търговска дейност според националния си закон, заявяват за вписване в търговския регистър данни за седалището на чуждестранното лице.

Законопроектът бе приет на първо четене на 20 март.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Антова/БТА