Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета в четвъртък
Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета в четвъртък / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета в четвъртък
55461
Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета в четвъртък
  • Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета в четвъртък

Над четири часа продължиха дебатите в парламента по петия вот на недоверие към правителството. В отсъствието на премиера Бойко Борисов депутатите не бяха особено активни като основните обвинения бяха кой е по-виновен за негативните оценки в последния доклад на Европейската комисия. Този път искането на БСП и ДПС за оставка на кабинета е заради провал в областта на правосъдието и вътрешните работи. Според тях докладът е доказателство за неспособността на правителството да продължи да управлява страната. От ГЕРБ пък  контрираха, че по време на тройната коалиция критиките са били най-остри. По време на дебатите вътрешният министър Цветан Цветанов даде заявка ГЕРБ да управлява още един мандат.

Управляващи и опозиция взаимно се обвиняваха за критиките на Европейската комисия.

„В периода 2005-2007 г. се справихте толкова „успешно” в противодействие на отвличанията, че се стигна до такава сигурност за живота, спокойствието и собствеността на хората, че те всеки ден се чудеха как сами да се справят. А това заедно със спрените еврофондове, доведе до сериозен отлив на инвестиции”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

От трибуната депутатът от Коалиция за България Румен Петков призова „да изпратим в историята това правителство и да продължим напред”. „Другото е продължение на тази опошлена чалга, която доминира в българското политическо пространство през последните три години. За да ме разберете по-добре - другото е да се съберете, да се накълвете, както осъзнато или не съвсем част от вас го правят за тези три години”, коментира той.

От Синята коалиция бяха категорични, че няма да участват във вота, защото истинската цел и на опозицията, и на управляващите е да затворят темата преди ваканцията на парламнета. В края на депутатските изказвания вицепремиерът поиска думата.

Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета в четвъртък
netinfo

Според Цветан Цветанов опозицията е безсилна и с това искане се опитва да покаже, че все още съществува. Неговото изказване предизвика желанието на лидера на РЗС Яне Янев и независимият депутат Валентин Николов да вземат думата.

„Искам да ви уверя, че българското правителство в сектора сигурност ще продължи да работи по същия начин, защото знаем, че макар и по-бавно времето, в което страната ни ще бъде сигурна и ще бъде оценена по достойноство от ЕС, ще бъде декември 2013-та, когато отново политическа партия ГЕРБ ще бъде пред вас”, заяви Цветанов.

„На Цветан Цветанов трябва приживе да му направите паметник”, емоционално се обърна от трибуната Яне Янев.

„На следващия вот на недоверие много моля да поканите медицински екипи, и най-вече от 4-ти километър”, каза независимият Валентин Николов.

Искането на опозицията за вот на недоверие ще бъде подложено на гласуване в четвъртък сутринта. За да мине вотът, е нужно за него да гласуват 121 народни представители. От ГЕРБ разполагат с подкрепата на достатъчен брой независими депутати, за да останат в управлението.

За да мине вотът, е нужно за него да гласуват 121 народни представители. От ГЕРБ разполагат с подкрепата на достатъчен брой независими депутати, за да останат в управлението. Искането за поредния вот на недоверие към управляващите от ГЕРБ беше внесено в деловодството на парламента на 19 юли (четвъртък) от 74 народни представители от БСП, ДПС и независими.

Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета в четвъртък
netinfo

Първият вот на недоверие (неуспешен) - през октомври 2010 г., беше по инициатива на БСП и ДПС, заради политиката в сферата на здравеопазването.

Вторият, също неуспешен, опит за парламентарно бламиране на правителството на премиера Бойко Борисов, беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от Коалиция за България и ДПС.

Месец след това - през юли миналата година, беше иницииран и третият, отново не минал вот на недоверие, за "провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права". Той отново беше на Коалиция за България и ДПС.

В началото на април т.г. Коалиция за България и "Атака" внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ"Белене" и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от "Атака" оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя.

В началото на миналата година (януари 2011 г.) мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие.