/ БГНЕС, архив
Мнозинството в парламента отстрани от поста заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов. Социалистът получи подкрепата на парламентарната група на БСП, но за отстраняването му гласуваха всички депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. От левицата ще сезират Конституционния съд, както и съда за правата на човека в Страсбург.

ГЕРБ иска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента
 
От ГЕРБ дадоха три причини за оставката на Валери Жаблянов - изказването на Жаблянов, че договорът за приятелство с Македония е "търгашество"; опитът на социалиста да попречи отдаването на почит към жертвите от комунистическия режим, както и твърдението на Жаблянов, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Според депутатите от ГЕРБ с изявлението си за Народния съд се засягат ценностите и оценката на демократичното общество, а дискредитира българския парламент и засяга неговия авторитет.
 
В своя защита Валери Жаблянов уточни, че исканата му оставка няма правна стойност. В изказването си той изброи много аргументи за правилността на Народния съд, включително цитирайки статия в "Таймс". Той все пак призна, че във всяко правосъдие има грешки, които граничат с престъпления. Жаблянов нападна мнозинството в пленарната зала и осъди провеждането на Луковмарш преди дни в столицата.

"Демократичният консенсус се основава върху плурализма на мненията, уважаеми колеги. Отговорността ви като управляваща партия, която се кичи незаслужено с понятието демократична, трябва да бъде именно в тази посока - да спрете този позор за България. Ако вие смятате, че този позор няма връзка с онзи позор и с онези събития, това означава, че не познавате историческата диалектика. Това са едни и същи събития. Но вие се страхувате да излезете срещу съвременните нацисти и фашисти", коментира Жаблянов.

Комунизмът в учебниците по история скара ГЕРБ и БСП
 
"Конституцията ми дава правото да кажа какво мисля за един или друг международен договор, да кажа моето лично мнение за това как би следвало да изглежда българската политика, да изразявам мнението на десетките, и стотици хиляди, и милион избиратели на БСП, които имат свои собствени политически възгледи, което вие трябва да го допуснете, колкото и да не го желаете", каза още в парламента Валери Жаблянов и се обърна към колегите си от другите парламентарни групи, да запазят собствената си свобода, "защото утре ще бъдат принудени да рецитират думичките на фелдфебелите и на фюрера, ако той се появи".
 
Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев намеси в дебата и определението "дървена комунистическа глава": "Аз не псувам и не съм псувал. Ако "дървена комунистическа глава" е псувня, се извинявам. Обаче искам да ви кажа защо го казах. Моят баща, не някой от някъде, който сме прочели в архивите на историята, е лежал 22 месеца в Белене, осъден от дядото, или бащата, или чичото на Жаблянов и на тия като вас. Учил е тук в строителния институт, бил е борец в "Юнак". 106 кг. влиза, за 22 месеца излиза 67 кг. Шест вола, четири коня и 62 овци е продал дядо ми, за да откупи баща ми от Белене, за да излезе жив и да ме има мен на този свят. Затова, ако това, което чухме тук в продължение на 25 минути, не е комунистическа тирада, и не е болшевизация на БСП, и Жаблянов не е дървена комунистическа глава, е аз се извинявам!"
 
Депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала още в началото на заседанието. От движението уточниха, че няма правно основание за исканата оставка.