/ БГНЕС
Отпада задължителната карантина за български граждани при влизане в Гърция и Румъния, съобщават от Главна дирекция "Гранична полиция".

На ГКПП "Кулата", ГКПП "Илинден", ГКПП "Маказа", ГКПП "Капитан Петко войвода" и ГКПП "Ивайловград" в Гърция се пропускат граждани на ЕС без да им бъде налагана карантина. 

Медицински екипи извършват избирателно тестване на влизащите в южната ни съседка пътници. Не се извършва преминаване през ГКПП "Златоград. Продължава забраната за влизане в Република Гърция на граждани от трети страни. Интензивен е трафикът на леки автомобили на изход от България на ГКПП "Маказа" и на ГКПП "Кулата".

От днес отпада задължителната карантина за български граждани, влизащи в Румъния. На ГКПП "Дунав мост-Русе" и ГКПП "Дунав мост-Видин" трафикът за товарни автомобили е интензивен на изход. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. 

Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП "Русе - Гюргево" и ГКПП "Видин - Калафат". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

На границата с Република Сърбия на ГКПП "Калотина", ГКПП "Връшка чука", ГКПП "Брегово", ГКПП "Стрезимировци" и ГКПП "Олтоманци" трафикът е нормален. Република Сърбия отмени всички наложени ограничения за лицата, желаещи да влязат на територията на страната с леки автомобили, микробуси и автобуси.

На границата с Република Северна Македония на ГКПП "Гюешево", ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Златарево" трафикът на товарни автомобили е нормален. На влизане в Република Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП "Гюешево" - ГКПП "Деве баир".

Възстановено е пропускането на чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси на влизане в Турция. Трафикът на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово" трафикът е нормален.

Във връзка със създалата се епидемиологична обстановка до второ нареждане е отменено посещението на моторен ферибот "Героите на Севастопол" в Пристанище Варна, се посочва в съобщението.