/ iStock/Getty Images
9036 седмокласници са приети на първо класиране, 914 са свободните места. Това обяви на брифинг Ваня Станчева, старши експерт в Регионалното управление на образованието.

1206 ученици, като 1006 от тях в София, не са класирани след провелото се първо класиране за прием в 8 клас.

Най-често посочваните паралелки са тези с изучаване на чужди езици - английски, испански, немски език. Най-желана е паралелката с английски и испански в 22-о училище, като тя е посочена в заявленията 2310 пъти.

Софийската математическа гимназия отново е с най-висок бал, като той е по-висок спрямо миналата година, обобщи Ваня Кастрева, директор на Регионалното управление на образованието - София-град. Паралелката с най-висок минимален бал е в СМГ - математика с немски - 492,750.

Излезе първото класиране за гимназиите

На второ място е Немската гимназия, следвана от ТУЕС.

След тях се нареждат съответно 73-о училище, Испанската гимназия, Първа английска, Втора английска, Френската гимназия, 22-о и 31-о училище.

Десетте най-желани професионални гимназии са съответно: ТУЕС, ПГИИ „Проф. Николай Райнов”, НТБГ, НФСГ, Професионална гимназия по дизайн, СПГЕ "Джон Атанасов", Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезияНПГ по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“, Професионалната гимназия по телекомуникации, Софийската професионална гимназия по туризъм.

Най-висок бал (499,500) имат четири деца, като три от тях са от София, а четвъртото - от Варна.

По думите на Кастрева високите балове се дължат на високите резултати на седмокласниците и на отговорното отношение на родители и учители по време на дистанционното обучение тази година.

Тя каза още, че по-късно днес ще бъде качен и балът в различните паралелки, за да се ориентират родителите и децата за второто класиране.