Детските градини официално започват работа. Децата ще се приемат след проверка на здравословното им състояние, като се направи график за прием, така че да няма едновременно струпване на родители. Изготвен е и протокол за реакция в случай на коронавирус - на човек от персонала или дете.

Децата могат да се върнат обратно в градините без медицински прегледи или изследвания, за да се избегнат опашки пред кабинетите. 

Детските градини в София възобновяват работа

В столичната 128 детска градина са обособени различни входове, съобщи NOVA. На всеки от тях са поставени указания. Достъпът до заведението се случва по график, през 15 минути.

„Така медицинската сестра ще има възможност да премери температурата на всяко едно дете. През това време родителят стои до входната врата”, обясни директорът Снежана Тодорова.

Градините в София готови да отворят, в тях се връщат само 1/4 от децата (ВИДЕО)

Тя разясни още, че в специални съдове е осигурен дезинфекционен разтвор, с който се обработват обувките на децата.

Малчуганите нямат право да внасят своите играчки в детската градина. „Има изисквания играчките да могат да се дезинфекцират. Те трябва да са предимно пластмасови, всички плюшени са прибрани”, добави още Тодорова.
 

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов обясни, че през последните два работни дни преди празниците са проведени допитвания до всички родители. 26% от тях са потвърдили, че ще пуснат децата си в забавачките в столицата. „За яслите процентът е по-висок. Очакваме от 1 юни да се увели броят на желаещите родители”, посочи той.

Той допълни, че системата ще заработи с брой на децата, близък до този при всеки летен сезон. „Истината е, че има и родители, които се притесняват или колебаят. Те изчакват да видят какво ще се случи през следващите няколко дни”, каза още Чобанов. 

176 детски градини в София отварят врати на 26 май

Заместник-кметът увери всички родители, че се вземат всички възможни мерки. „Стриктно спазваме указанията на Министерството на образованието. Четири пъти на ден се прави вътрешна дезинфекция на помещенията. Най-малко веднъж дневно на външната част от градините”, разясни Чобанов.
NOVA