Отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров от поста подуправител на БНБ за 13 септември.

Самият Андрей Гюров поиска отвод от председателя на състава, който в случая е и председател на ВАС.

Като мотиви за това Гюров посочи, че според европейското законодателство всеки има право на безпристрастен и независим съд. В случая, според него, има съмнение Чолаков да е безпристрастен, което се извежда от изказване на Христо Иванов пред парламентарната комисията за Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото.

Тогава Иванов говори за евентуални отношения между Делян Пеевски и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Според Гюров пред комисията и в телевизионно участие Иванов бил разказал, че при разговори с Делян Пеевски той се интересувал какво ще се случи с председателя на ВАС и какво ще бъде кариерното му развитие.

Гюров: Делото за отстраняването ми от БНБ се наблюдава много внимателно от ЕС и ЕЦБ

Друг от мотивите на Андрей Гюров да поиска отвод на съдия Чолаков е, защото е определен по особен ред за председател на съдебния състав по делото му. Като този ред е определен от самия Георги Чолаков като председател на ВАС.

Припомняме, че на 29 юли Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на допуснатото по закон предварителното изпълнение на решение на Управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност.

На 26 юни Комисията за противодействие на корупцията установи несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление „Емисионно“ в Българска народна банка.

Установената несъвместимост трябва да премине през съда и парламента. Според антикорупционната комисията Гюров е в несъвместимост заради участието си в дружество с ограничена отговорност и управителните органи на две сдружения. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, БТА, NOVA