Отлагат за април увеличението на пенсиите
Отлагат за април увеличението на пенсиите / снимка: Sofia Photo Agency
Управляващата коалиция отложи за април увеличението на пенсиите с преизчислението им на база година трудов стаж, стана ясно след заседание на политическия съвет на тройната коалиция, който обсъди бюджета за следващата година.

От първи април пенсиите ще се увеличат с между 9 и 9,9 на сто, като коефициентът, който носи една година трудов стаж, ще се повиши от 1 на 1,1, което ще струва около 500 милиона лева. БСП настояваше тази индексация да е от първи януари.

Решението си управляващите мотивираха с мерките за преодоляване последствията от световната финансова криза за страната ни. От първи юли пенсиите да се повишат 19,8 на сто, са одобрили ръководствата на трите партии в управлението.

Осигурителната тежест остава в рамките на решеното от управляващите в Катарино, вноските да се разпределят в съотношение 8/10/12 за работник, работодатели и държава. Заложен е ръст на заплатите в държавния сектор с 10 на сто за догодина. Няма да има повишаване на данъците.

35 лева стават детските надбавки по предложение на НДСВ. При критична ситуация в следствие на световната финансова криза с решение на правителството ще се отблокира един процент от резерва, което е приблизително 700 милиона лева.