Откриха контролния технически център на електронното правителство
Откриха контролния технически център на електронното правителство / снимка: Sofia Photo Agency

Контролният технически център на електронното правителство беше открит в София от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и неговия колега от Люксембург Клод Вислер.

Министър Василев посочи, че с откриването на центъра завършва важен етап от изграждането на електронното правителство, но предстои още много работа в изработването на електронни административни услуги за гражданите и бизнеса.

Центърът е част от започналия през септември 2006 г. проект на Министерството на държавната администрация и административната реформа за създаване на Интеграционна система на е-правителство.

По проекта до август тази година ще бъде изградена централизирана система за предоставяне на административни електронни услуги. Министър Василев посочи, че все още не са определени трите пилотни услуги, които ще бъдат предоставени до август в рамките на проекта. В контролния технически център ще работят 16 души.

Сред присъстващите на церемонията по откриването на центъра и на представянето на неговите технически възможности бяха също Рудолф Щромайер, началник на кабинета на еврокомисар Вивиан Рединг, федералният секретар по въпросите на е-правителство на Австрия Кристиян Руп, както и ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис.