/ БГНЕС
От началото на седмицата температурите падат значително, предупреждават синоптиците
Времето в неделя ще се задържи предимно слънчево. В следобедните часове над западните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността и на места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър.

Максималните температури ще са между 31 и 36 градуса, в София - около 30 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и през деня още ще се понижи.

Ще продължи ли хубавото лято до края на август?

Жълт код е обявен за четири оласти в Северозападна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца и София област. След обяд и до полунощ в тези райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, придружени с гръмотевични бури. По-значителни ще са явленията в планинските райони на областта, където количествата ще са около 20 л/кв.м.
 

НИМХ-БАН


В планините ще духа до умерен юг-югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 25 градуса, на 2000 м - около 17 градуса.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 27-29 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса, вълнението на морето ще бъде 2 бала.
 

ThinkStock/Getty Images


В началото на следващата седмица с обръщане на вятъра от запад-северозапад и усилването му ще започне по-съществена промяна на времето. В понеделник в Западна България температурите ще се понижат до 23-25 градуса, ще бъде с превалявания, докато на изток през по-голямата част от деня ще остане все още предимно слънчево и горещо - с максимални температури над 30 градуса.

Новата седмица започва като есен, но още в сряда лятото се връща (ВИДЕО)

По-късно през деня обаче на отделни места и в Източна България ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури.
 

ThinkStock/Getty Images


Във вторник ще се понижат температурите и в югоизточната половина от страната. Ще е ветровито, с променлива облачност и на отделни места с превалявания от дъжд, след обяд - с гръмотевици.
 
В средата на седмицата ще има повече слънчеви часове, но след обяд на отделни места, главно в планините, ще превали дъжд. Северозападният вятър постепенно ще отслабне; в източните райони ще остане до умерен, вече от север-североизток. Ще започне и бавно повишение на дневните температури - максималните в петък и събота, когато ще бъде предимно слънчево, ще са между 28 и 33 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg