/ Дарик, архив
Съдът в Перник даде 10-годишна присъда за изнасилване на местен жител. 51-годишният подсъдим е многократно осъждан.

Мъжът е изнасилил и ограбил възрастна жена в нощта на 8 март 2018 година след употреба на голямо количество алкохол. Той знаел, че в този период на месеца се получават пенсии, както и че в квартала му - „Хумни дол“ в Перник, в близост до дома му живеят възрастни хора. Около 2.30-3.00 часа, подсъдимият влязъл в двора на къща на негови съседи, за да извърши кражба. Тъй като входната врата към първия етаж е била заключена, той я повредил с метален прът и успял да проникне в жилището.

По същото време там била 72-годишна жена, страдаща от болестта на Паркинсон. Тя лежала будна на дивана в стаята си и гледала телевизия, а осветлението било загасено, когато при нея влязъл подсъдимият. Той запушил с ръка устата на безпомощната жена, направил знак да мълчи, след което извадил джобно ножче с отворено острие. Заплашил я, че ако се съпротивлява, ще я заколи. След това осъществил насилствен полов акт с жената.

На тръгване той взел от масичката до дивана мобилен телефонен на пострадалата, както и остатъка от пенсията й - паричната сума от 50 лева, която изхарчил още същата нощ.
 
За случилото се били сигнализирани органите на реда в Перник и мъжът е задържан, а впоследствие привлечен като обвиняем за изнасилване и кражба.
 
Производството срещу него е било проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което наложените наказания са редуцирани с по една трета: за първото престъпление от петнадесет години на десет години затвор, а за второто - от шест години на четири години лишаване от свобода. На подсъдимия е определено общо наказание, а именно най-тежкото – десет години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.