От началото на годината до момента има недопуснати повече от 100 хиляди опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, за последното денонощие те са около 1000. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на парламентарен контрол. До края юли месец 103 745 чужди граждани са направили опит да преминат границата ни, допълни той.

Заловиха група мигранти на входа на София

"Миграционният натиск е много сериозен от доста време", коментира министърът. И отбеляза, че през летния период се отчита значително увеличение на опитите за незаконно преминаване на границата. "Отчита се увеличение от почти 57% в сравнение със същия период за 2022 г. на регистрираните опити за незаконно преминаване на границата ни с Турция", посочи Калин Стоянов.

Вътрешният министър каза още, че има вече назначени 33-ма служители, които да работят по поддръжката на оградата по границата ни. По думите му тя оказва съществен възпиращ ефект. Предстои назначаването на още такива служители, добави той.

Стоянов посочи, че е активизирана дейността по придобиване на навременна и изпреварваща информация за преминаването на големи групи мигранти през границата, както и превеждането им през страната.

Хванаха огромна група мигранти в Странджа, сред тях жени и деца (ВИДЕО)

"Считам, че българската гранична полиция се справя перфектно в момента, с това, с което разполага", каза още Стоянов.
Константин Костов/БТА