Основното училище в горнооряховското село Поликраище може да бъде запазено, ако в рамките на една година се подобри учебният процес и се увеличи броят на децата, които реално посещават учебните занятия.

Поликраище на пореден протест срещу закриването на училището (ВИДЕО/СНИМКИ)

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев при посещенеието си днес в ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в горнооряховското село Поликраище. Преди месец Общинският съвет в Горна Оряховица взе решение да закрие училището с цел оптимизация на училищната мрежа в общината.

Жители на селото излязоха с възражение срещу решението, а по-рано днес организираха и мирен протест за запазване на училището, създадено преди 195 години, в което към момента се обучават само около 30 деца.

След като се запозна на място с доводите на всяка една от страните, министърът посочи, че ще даде една година отсрочка на училището и няма да приеме предложението на община Горна Оряховица за закриването му.

Той подчерта, че през последните три години откакто е министър, е дал осем отказа на предложения за закриване на училища в различни общини, след анализ на всяка една конкретна ситуация.

Затвориха училище с вековна традиция в Поликраище (ВИДЕО)

По думите му, в никакъв случай факторът за вземане на решението не бива да бъде финансов, защото от 2017 година са преведени близо 60 милиона лева допълнително за малките училища, а над 30 милиона лева годишно се предоставят на училища и детски градини с деца от уязвимите групи, а училището в Поликраище е едно от тях.

В рамките на една година училищното ръководство трябва да се опита да привлече повече деца, да разговаря с родителите, да се преодолее вторичната сегрегация и да се реализира ефективен учебен процес.

Министърът подчерта, че няма значение дали училището е държавно или общинско, важно е да има качествен учебен процес и да се гарантира посещаемост на децата и тяхната социализация.
БТА