Деница Сачева
Деница Сачева / БГНЕС
ДПС и БСП разкритикуваха, че се премълчават мотивите за смяната на Бисер Петков
Кандидатурата на Деница Сачева влезе извънредно и по спешност в пленарната зала, където бе представена от вицепремиера Томислав Дончев ведно с предложението за освобождаване на Бисер Петков като социален министър.

От опозицията предупредиха, че няма да я подкрепят за министър. Заявиха го от БСП, ДПС, "Атака" и ВОЛЯ.

От "Атака" и БСП се противопоставиха и на това, че не са обявени мотивите за освобождаването на Петков, но и срещу самата личност на бъдещата министърка.

Заради снимки със сирийски граждани, после "изгонени от ДАНС, Десислав Чуколов попита: "Ние социален министър за бежанците ли ще имаме, или за българите?

Чуколов каза, че депутатите на Сидеров ще гласуват против нея, а може да размислят, ако тя отмени закона за социалните услуги. Националистите държат Деница Сачева, която е защитник на Истанбулската конвенция, да отговори на въпроса дали ще я лансира.

"В крайна сметка, ние ще изберем министър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие", обобщи Драгомир Стойнев, зам.-шеф на ПГ на левицата, след като изреди всички критики за липса на реформи в социалната сфера.

"Няма да имате право да се представяте като борци срещу джендър идеологията, защото подкрепяте един от най-ярките на джендър иделогията", предупреди депутатите на ВМРО и НФСБ Георги Гьоков.

От ДПС не спестиха острите си критики първо към процедурата и спешността, с която дневният ред на парламента се променя, а след това и защитиха Бисер Петков от хулите, че не бил разбран от колегите му министри. "Министър Петков говори на експертен език, неговите колеги най-вероятно не са разбирали неговия език", каза шефът на социалната комисия. "Нищо извънредно не налага тази точка да бъде включена в дневния ред", констатира депутатът от ДПС. Д-р Адемов припомни, че проблемите са системни. "Смяната на принципи - "стани да седна", няма да реши проблемите. Социалното разслоение е това, което дразни всички български граждани", обърна се той към управляващите.

"Някой говори силно и вика, когато няма какво да каже", отвърна на критиките вицепремиерът Томислав Дончев, за чието протеже минава Деница Сачева.

"Министър Дончев да не прави забележки като класен ръководител", опонира му Ирена Анастасова от БСП. Бившата директорка на 25 СУ напомни какво е работила Сачева като зам.-министър на образованието. "Учителите най-добре знаят каква тежест имат на гърба си, защото това е реформа, и в началото трябваше да има основа на тази реформа. Имаме липса на ресурсни учители. имаме липса на психолози. Нямаме кабинети, нямаме подходящо оборудване", разкритикува работата й в ресора на МОН. Като изключим пиар акциите на министерството, в този механизъм за връщане, ще видим, че отново училищата бяха оставени в 90% от случаите сами. Ако сега бъде избрана, може би пък ще задейства социалните служители, за да помогнат на учителите", иронизира Анастасова.

И тя, и останалите депутати от трибуната напомниха за тъй наречената "джендър анкета" в училищата, разпоредена от Сачева в качеството й на зам.-министър на образованието. "Тази анкета бе разпространена след решението на Истанбулската конвенция, а след това. Казвам всичко това, защото, когато един човек решава, че може да поеме един такъв сериозен пост, той трябва да е диалогичен с всички останали министерства и да съблюдава законовите норми в страната", заяви педагожката, като обяви, че няма да гласува за Сачева.

Валери Симеонов пък намери, че се случва нещо съвсем естествено със смяната на един министър с друг и това си е право на управляващите. "Защо е тази истерия? Този негативизъм, това отрицание? Имам чувството, че избираме Папа!", възкликна лидерът на НФСБ. "Не му вменявайте да извършва мащабни, вселенски злодейства като Дарт Вейдър!", защити той Сачева. Симеонов изтъкна родолюбието на баща й, проф. Евгений Сачев, който нямало как да не възпита детето си в патриотизъм.

"Дебатът за смяна на министри е като дебата за избиране и сваляне на кабинет - да го кажа на тези които изобщо не са в час и няма как да влязат в час. Преди всичко е политически. Става въпрос за политика, за реформи, за натрупани проблеми в сектора. Кога, ако не при тази тема, трябва да се дискутират политики", репликира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. "Прави ли ви впечатление, че в този мандат най-много са протестите в този сектор. Защото няма фокус на реформите. Реформите са на принципа - има протест, приемаме, правим нещо.

Реформите са като "тука има, тука няма". Ние от ДПС още веднъж акцентираме върху това - кои са реформите и как ще изглежда този сектор до края на мандата?", натърти Цонев. Той настоя да се чуят причините за оставката на Бисер Петков.

"Вчера се появи прессъобщение, че в 12 часа новият министър ще приема поста. 12 часът мина, оправете си часа", включи се в дебатите и Корнелия Нинова. По-късно самата Сачева определи това като провокация срещу нея.


Нинова укори управляващите, че потъпкват парламентаризма, след като са били толкова сигурни, че към определения час Деница Сачева вече ще е избрана. "Г-н Борисов руши институциите в България. Унижава парламентаризма".

Тя възкликна, че в проекторешението няма мотиви. "Искаме всеки един от присъстващите министри да излезе и да обясни защо не може да работи с Бисер Петков?", обърна се соцлидерката към присъстващите членове на кабинета. 

"Това е 8-ма министерска смяна, половината е сменен за 3 години - това означава некадърност", изчисли Нинова.

Съпартиецът й Филип Попов пък цитира твърдения на Сачева от 2013 година, когато тя казала, че: „ГЕРБ управлява със страх и репресии. Директорите на общински и държавни фирми по места са принуждавани да стават членове на ГЕРБ, за да запазят работата си". „Уважаема г-жо Сачева, държите ли още на тези думи, и ако не – защо е тази метаморфоза?, попита соцдепутатът. По-късно Сачева отговори, че всеки човек има право да си променя мнението и да се развива.

Съпредседателят на ПГ на ОП и зам.-шеф на ВМРО Искрен Веселинов пък успокои духовете, че на среща със Сачева сутринта кандидатката успокоила Патриотите относно Истанбулската конвенция, а те поискали да отложи действието на новия закон за социалните услуги.

Подкрепата на ОП била "абсолютно осъзната" след проверка на фактологията около нея и след среща с кандидатата, увери от трибуната Веселинов. По думите му Деница Сачева се е вслушала в притесненията на ВМРО и НФСБ за двусмислието, което се налага със закона, предвиден да задейства от 1 януари догодина. "Въпрос на дни е да внесем предложение за отсрочване на закона. Ние имахме разбиране с бъдещия министър", каза депутатът от ВМРО. Националистите й казали още, че е сбъркана пирамидата на социалното подпомагане, а концепцията за циганизацията трябва бързо да бъде приета.