Омбудсманът се обяви против избора на екип
Омбудсманът се обяви против избора на екип / Sofia Photo Agency

Националният омбудсман Константин Пенчев изпрати писмо до министър-председателя, в което се обявява срещу услугата "избор на екип" в болниците. Според обществения защитник българското законодателство не предвижда условие или ред за избор на лекар или екип срещу заплащане при хоспитализиране по клинична пътека на здравноосигурен човек.

Пенчев пише още, че не намира за основателно да се въвежда подобен платен избор. „Не е оправдано да се заплаща от здравноосигурено лице сума до 900 лв. за избор на лекар или екип, при положение че манипулацията се заплаща от здравната каса и съответните специалисти имат договорни отношения с болничното заведение, т.е. получават възнаграждение за труда си", категоричен е омбудсманът.

По този начин на практика се заплаща два пъти за достъпа до медицинска помощ и извършването на дадена манипулация или интервенция - веднъж чрез касата по клиничната пътека и втори път от здравноосигуреното лице чрез т. нар. допълнителна услуга избор на лекар или екип", пише общественият защитник и препоръчва на министър-председателя да предприеме необходимите действия в рамките на неговите правомощия, за да бъде съобразена наредбата с реда и условията за достъп до медицинска помощ, предвидени в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване, както и с Конституцията.