Около 30 села изтири от картата на страната през последната година
Около 30 села изтири от картата на страната през последната година / netinfo

Около 30 села в страната са изтрити от картата на България през последната година. Решението на Министерски съвет е следствие от обезлюдяването в тези райони. Това съобщи Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

Масовото обезлюдяване на селата ще доведе до изчезването на голяма част от тях. За това предупредиха от Асоциацията на българските села. Според направена от тях анкета, 80 процента от селата са с нисък жизнен стандарт, като 70 процента от кметствата не разполагат със собствен бюджет. Според селски кметове настоящият Закон за местното самоуправление и местната администрация се нуждае от поправка, защото лишава кметовете на селата от възможността да водят преки преговори с инвеститори.

Кампанията е подпомогнала създаването на инвестиционен профил на около 1200-1300 села и е са обсъдени начините за партниране с 900 кметове и техни заместници, отчете Борислав Борисов.

Селата трябва да придобият право на местно самоуправление, тъй като партньорството между общините и кметствата за момента е много слабо, казаха представители на неправителствената организация. Като пример за неефективно законодателство те дадоха троянското село Борила, което за миналата година е внесло 240 000 лева под формата на данъци в общината, а е получило 12 хиляди лева годишен бюджет.