Оградата по границата ни с Турция ще бъде готова през февруари догодина
Оградата по границата ни с Турция ще бъде готова през февруари догодина / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Оградата по границата ни с Турция ще бъде готова през февруари догодина
67679
Оградата по границата ни с Турция ще бъде готова през февруари догодина
  • Оградата по границата ни с Турция ще бъде готова през февруари догодина

В края на февруари се очаква окончателно да е завършена 107-километровата ограда по границата ни с Турция. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов в „Седмицата” на Дарик, по повод съоръжението, което ще се постави за възпрепятстване на незаконното преминаване на границата ни от бежанци.

„Причината да се изгради това съоръжение е силно пресеченият релеф на местността, което затруднява възможността да се наблюдава територията на граничния участък и да се реагира своевременно. Границата в момента в този участък се пази с термонаблюдение и с гранични полицейски части, които отговарят точно затова. Българската армия се ангажира с това, защото разполагаме с инженерни части, които разполагат и с техника, и с опит”, обясни военният министър.

„Първият етап на тази мисия е възстановяването на пътищата, които водят към този участък, където трябва да бъде изградено съоръжението. 71 км са пътищата, които водят директно към участъка, 36 км са по протежение на самия участък, в който трябва да бъде изградено съоръжението. Това трябва да приключи в рамките на 30-35 дни. След това до три месеца трябва да бъде изградено инженерно-техническото съоръжение”, съобщи още той.

„Една подобна задача в този момент е единствено по силите на въоръжените сили. Това не влиза в противоречие със законовите правомощия и отговорности на Българската армия, тъй като има съответно формулирана мисия за подпомагане на населението в мирно време”, коментира Найденов.

Няма да се налага увеличаване на числеността на полицейските части, увери той.

На 24 октомври започваха дейностите за подобряване на проходимостта и възстановяването на пътищата в участъка от пирамида 268 (с. Лесово) до пирамида 206 (с. Крайново) на държавната граница с Турция. Българската армия, в рамките на законовите си функции, се включва с личен състав и техника според Плана за ограничаване на потока на граждани от трети страни на територията на страната, информираха от Министерството на отбраната през седмицата.

Още на 16 октомври правителството разреши изграждането на 30-километрова преграда по границата ни с Турция. Финансовите средства за изграждане на оградата са осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове.

Цялото интервю с министър Ангел Найденов слушайте на Radio.DarikNews.bg