/ ThinkStock/Getty Images
Министерският съвет одобри проект на договор между Правителството и „Язаки България“ ЕООД.

Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на направените от инвеститора задължителни осигурителни и здравни вноски за работниците и служителите, заели новите работни места, свързани с осъществяването на сертифициран инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите.

„Язаки“ временно спира производството си в заводите в Сливен, Ямбол и Димитровград

Възстановяват се разходи на работодателя за период до 12 месеца от разкриването на съответното работно място. Финансова помощ е в размер до 1 913 195 лв. Инвестиционният проект, за който е издаден сертификат за приоритетен инвестиционен проект по реда на ЗНИ № П-5/26.01.2017 г., е за изграждане на завод за производство на електрически инсталации за вграждане в автомобили Мерцедес клас-А и клас-Б на Даймлер.

Проектът се реализира в землището на село Крепост, община Димитровград, област Хасково. Инвестицията е на стойност над 35 млн. лв. и предвижда разкриването на 1007 нови работни места. С договора, инвеститорът поема ангажимент да поддържа заетостта по тези проекти за срок от най-малко пет години.