/ БТА
Очаква се да има поне по два полета на медицинския хеликоптер на ден, каза зам.-директорът по икономическата дейност на болница „Св.Екатерина“ Георги Найденов пред журналисти по повод полета на хеликоптера от Сандански до София.

Сигналът постъпва на телефон 112 и се преценява дали има нужда от въздушен превоз, както в този случай, допълни той. 

Организацията в този случай е от Центъра за спешна медицинска помощ и „Пирогов“, екипи на „Св. Екатерина“ не участват, ние подсигуряваме единствено летището и самата организацията по логистиката, каза още Найденов. Ние обслужваме каре от пет болници, всички са университетски, всички със спешни отделения, така че очакваме да бъде доста натоварено, допълни той.

Въздушната ни линейка превози пострадала жена в Сандански

Тепърва се очаква да бъдат подсигурени екипи, които поемат дежурствата към оператора от 7:00 до 19:00 часа, тъй като за момента се лети  само в светлата част на денонощието. 

Това, което обсъждаме в момента и което вероятно ще стане реалност, е първо да подсигурим дежурните, които да са с 12 часови смени, да подсигурим една линейка, която постоянно да е тук, която да е съвместима с техниката в хеликоптера, за да може да не се налага да идват и екипи от други болници, както и да участват наши екипи, а директно екип на хеликоптера да транспортира пациента до съответното лечебно заведение, обясни Георги Найденов. Тепърва ще се водят разговори с Министерството на здравеопазването за допълнително финансиране, обясни той. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня