В резултат от ниската избирателна активност на изборите преди две седмици държавата ще спести сериозна сума от годишната субсидия на партиите.
По правило политическите формации получават по 8 лева за всеки глас, който са спечелили. Това е годишна субсидия и тя се изплаща на прескочилите 4-процентната бариера. Партиите, които остават извън парламента, но имат над 1% от гласовете, също получават пари от хазната, съобщи NOVA.

Сметките показват, че годишната субсидия на партиите ще ни излезе с над 200 хиляди по-евтино, ако сравняваме с пълната годишна субсидия за 47-ото Народно събрание. Те така и не я взеха цялата, защото не изкараха една година в парламента.

ГЕРБ ще номинира Росен Желязков за председател на парламента

Ето и какви субсидии ще получат отделните парламентарно представени партии: ГЕРБ – над 5 млн. лв.; „Продължаваме Промяната” -  малко над 4 млн. лв.; ДПС – 2,7 млн. лв.; „Възраждане” – 2 млн. лв.; БСП – 1,9 млн. лв.; „Демократична България” – 1,5 млн. лв.; „Български възход” – 927 хил. лв.

Извън парламента, но със субсидии, ще са „Има такъв народ” и партията на Мая Манолова.

А през изминалата седмица темата ще има ли правителство, или не беше изместена от въпроса трябва ли руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде сред дипломатите на първото заседание на парламента. В крайна сметка тя, както и посланикът на Беларус останаха без покани.

Решението обаче не беше единодушно. Против се обявиха от „Възраждане” и БСП.

Йотова за откриването на 48-мото НС: Не очаквам това да се превърне в дипломатически скандал

Друго решение, което взеха депутатите, бе украинският президент Володимир Зеленски да не прави видеообръщение на първото заседание на парламента. Въпреки че имаше такава идея, тя вероятно ще се реализира по-късно.

Вече бившият народен представител Александър Симов определи случващото се като „абсурдно”. „За мен е странно и глупаво да се занимаваме с големия въпрос за войната в Украйна през някакъв протокол. Тези, които го превръщат в политически казус, без да разбират, превръщат Митрофанова в незаобиколим фактор в българския живот. Много партии, понеже нямат никаква друга идея, решават, че темата Русия и Митрофанова са прекрасна тема, за да привличаш избиратели за едни бъдещи избори. Ами не става така. Ние разрушаваме смисъла на политиката изобщо”, категоричен е Симов.

И докато партиите спореха за присъствието или отсъствието на руския посланик, президентът Румен Радев настоя да се концентрират върху важните теми и проблемите на хората - цените, бюджета, защитата на социално слабите.

Посланикът на Украйна у нас с коментар за решението на партиите

А междувременно името на България беше замесено от руските служби във взривяването на Кримския мост. Според руското следствие пакетите с експлозив били натоварени у нас. Българските власти категорично отхвърлиха каквото и да е участие на страната ни.

„Русия ни вкара в това, но нека да бъдем честни: и ние направихме достатъчно, за да бъдем част от геополитическите ястреби. Изгонването на руските дипломати, част от които се оказаха не дипломати… Тук няма нужда да търсим кой е виновен и кой - невинен. Вина винаги има и в двете страни”, коментира Симов.

Още за най-важните събития от политическия живот у нас през отиващата си седмица гледайте във видеото.
NOVA