Гешев Радев среща
Гешев Радев среща / БГНЕС
Главният прокурор не е пощенска кутия, с която политиците да си правят реклама на негов гръб, каза Гешев
Новият главен прокурор Иван Гешев заяви, че ще работи за това да има повече справедливост за гражданите и именно това е прозвучало, според него, и в думите на държавния глава. Веднага след срещата си с Румен Радев и изявлението му, Гешев напусна "Дондуков" 2.

Радев: Подписах указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Пред медиите, които го чакаха отвън, той изведе основния критерий на работата на прокуратурата занапред - дали се спазва законът, или не.

"Не прокуратурата е причина за всички проблеми в тази държава, както се опитва да внуши един политико-олигархичен кръг и идеологията на един кръг от партии. Прокуратурата не е безгрешна, но да се фиксираш и да изградиш своята идеология, за това, че една институция е нещо лошо, това е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, освен в нечий личен интерес", заяви Гешев.

Коментарът му бе по повод онези, които са били срещу кандидатурата му и явно са се притеснили, след като е станало ясно, че ще бъде номиниран.

"Разделителната линия е дали спазваш закона. Явно предвид реакцията, която беше спрямо процедурата за избор, беше реакция на притеснение. Трябва да се притесняват всички хора, които не спазват закона. Следва да се притесняват всички, които нарушават закона, независимо от кой олигархичен кръг са", закани се Гешев.

"Явно много хора реагираха, аз не съм правил такова разделение. Това дали някой ме хвали, или не, за мен не е критерий за нищо. Критерий е дали някой нарушава закона, няма друг критерий. Трябва да се притесняват всички", уточни Гешев.

"Не прокуратурата е причина за всички проблеми в тази държава, както се опитва да внуши един политико-олигархичен кръг и идеологията на един кръг от партии. Прокуратурата не е бегрешна, но да се фискираш и да изградиш своята идеология, за това, че една институция е нещо лошо, това е непродуктивно, това уврежда имиджа на цялата държава, освен в нечий личен интерес", заяви Гешев.

Той изреди и още митове за прокуратурата, които смята да развенчае по време на своя седемгодишен мандат.

"Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Това решава конкретният прокурор. Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, че главният прокурор е всевластен", обеща още новият обвинител номер едно. Гешев предупреди политиците да не тичат при него за всеки сигнал с цел политически пиар. "Главният прокурор не е пощенска кутия, има компетентни прокуратури. За мен е по-рационално българските политици да си внасят сигналите където трябва, а не да си правят реклама на гърба на главния прокурор", заяви Гешев. Той напомни, че няма как в съдебната система, където са органите на реда, прокуратурата и съдът, само едната част да работи и да бори престъпността или само едната част да не работи.

"Всички от тази система трябва да си вършат работата и не може една структура да е виновна и да бъде обвинявана, че не работи, което не е вярно. Резултатите на българската съдебна власт са нелоши в сравнение с която и да е европейска държава.", смята Гешев. Според него следва да се повиши капацитетът на следователите, но и на много други структури.

По повод идеята за дебат върху евентуални промени в Конституцията за мястото на прокуратурата, който ще организира президентът Румен Радев, новият главен прокурор е категоричен, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, а не извън нея. Според Гешев това е и мнението на прокурори и следователи. Новият главен прокурор обяви, че ще назове екипа си едва след встъпването си в длъжност.

Запитан защо има значка с лика на Васил Левски на ревера, Иван Гешев отвърна: "Защото той е от моите любими национални герои. Не се сравнявам с него. Никой не може да се сравнява с Левски".