Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, категоричен е президентът
Президентът Румен Радев е подписал указа, с който Иван Гешев е назначен за следващия главен прокурор на страната.  Решението си държавният глава обяви в специално изявление пред медиите, направено след среща с Гешев на „Дондуков“ 2.

Президентът се среща с Иван Гешев на „Дондуков“ 2

Иван Гешев бе избран за главен прокурор след гласуване на Пленума на ВСС, получавайки на два пъти убедителна подкрепа с 20 гласа „за“ и 4 „против“. Предложението за назначаването му обаче бе върнато от президента Румен Радев, който отказа да подпише указа за това с аргумента, че кандидатът е бил единствен, което според него е довело до „формално изпълнение на процедурата“, а не до „истинско състезание“.

Софийските прокурори: Заставаме категорично зад избора на Иван Гешев

На 14 ноември кадровиците на съдебната система повторно дадоха доверието си за номинацията на Гешев, което задължи държавният глава да одобри назначението му за ръководител на прокуратурата.

"Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията. Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията", аргументира решението си Радев. 

Правосъдният министър: Няма правен мотив изборът на Гешев да се праща на КС

Цялата процедура по избор бе съпътствана от протести „за“ и „против“, както и от противопоставящи се становища на различни съсловия на магистратската общност. „Начинът на провеждане на този избор трябва да поражда доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсея“, допълни още Румен Радев.

Иван Гешев: Една олигархична група, която се притеснява от закона, иска да провали избора

Държавният глава бе категоричен, че на днешната си среща с Иван Гешев ясно е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на които стои „независимата и ефективна прокуратура“. Според него държавното обвинение трябва да се отнася еднакво към всички, нарушили закона, без значение на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.

Радев за върнатия указ: Оттук нататък отговорността е на ВСС

„Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки и имоти зад граница на политици и магистрати“, отбеляза още Румен Радев.

Според него истинският тест за новия главен прокурор ще бъде всички виновни, замесени в големите корупционни скандали в държавата, да бъдат наказани. „Не селективно посочени, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост“, каза още държавният глава.

Владимир Николов: Не е имало толкова открита процедура за нов главен прокурор

Той обяви, че ще стартира широк обществен дебат за промени в Конституцията, свързани с устройството и функциите на прокуратурата, както и мястото ѝ в Съдебната система. В него Радев ще покани академичната общност, парламентарно представените партии, представителите на професионалните сдружения и различни институции. „От ефективността на реформата в Съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда“, аргументира предложението си държавният глава.