Наблюдава се сериозен скок на броя на децата под карантина
Образователната система мина на онлайн режим. На този фон - сериозен скок на броя на децата под карантина.

В началото на месеца те са били около 5000, а за седмица са достигнали 8000, предава NOVA. Броят на учителите с коронавирус също расте. Според заповедта, на здравния министър дистанционната форма на обучение ще остане в сила до 31 март включително.

На каква помощ могат да разчитат родителите заради затворените градини (ВИДЕО)

Малко след това обаче настъпва пролетната ваканция за учениците. И така на практика те най-вероятно ще се върнат в класните стаи едва в средата на април. Междувременно - детските градини и яслите също остават затворени. Изключение се прави единствено за децата  на родители, които работят в болници и са на първа линия в борбата с COVID-19.

За втори път в рамките на няколко месеца 7-годишната Василена започва да учи дистанционно. Основният проблем за Васи е в компютрите. Деца от трети клас мислят, че присъствената форма на обучение е по-добрият вариант. 

Нови строги мерки от понеделник в цялата страна

Класната им ръководителка се старае ежедневно да им обяснява защо се налага да учат от вкъщи. Въпреки крайния срок на мерките - 31 март, учители и директори са сигурни, че връщането в клас ще се случи най-рано в средата на април.

„На първи и втори април учениците би трябвало да са в неучебен процес заради ситуацията, която е в момента. От друга гледна точка тогава трябва да бъдат подготвени всички стаи за изборите”, обясни Диян Стаматов - директор на 119-то училище.

Детските градини и яслите също остават затворени. В София има две заведения за деца на медицински работници. Но желаещите не са много.
nova.bg