На днешното заседание депутатите обсъдиха, гласуваха и решиха - Мирослав Иванов остава заместник-председател на Народното събрание (НС). Искането за предсрочното му освобождаване беше подкрепено от 81 народни представители, 129 бяха против.

Предсрочното му освобождаване като заместник-председател на Народното събрание беше поискано от трите опозиционни партии - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Поводът беше отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май). Тогава тя и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

Мирослав Иванов
БГНЕС

"Г-жо Атанасова, ако персонално сте се почувствала обидена, имате моето извинение, въпреки че не смятам, че постъпих грешно в тази ситуация", взе думата последен в дебата Мирослав Иванов и отбеляза, че за него темата с оставката му е политическа демагогия.

"Винаги съм се старал да спазвам буквата, духа на закона", заяви той и подчерта, че неведнъж е оставял колегите си от опозицията да говорят повече от допустимото време, така че счита аргументите за оставката му за абсолютно несъстоятелни. Самата дискусия днес, мотивите в проекта, ясно показват, че колегите, които са поискали предсрочното ми освобождаване, нямат разумни аргументи", посочи Иванов.

"Тук има 240 души, никой не може сам да определя тяхното поведение, то зависи от морала, достойнството, възпитанието им - думи, които все по-рядко се използват от тази трибуна и все по-рядко се виждат при изказванията. Не аз карам 15 или 20 депутати да излизат тук и да блокират работата на НС, не аз съм този, който се е обръщал неуважително към опозицията, въпреки че неведнъж съм бил обект на обиди, на некоректно отношение, но съм запазвал добрия тон", коментира зам.-председателят на парламента.



Дебатите по темата предизвикаха бурни емоции от всички парламентарно представени групи, а от трибуната се чуха различни тези "за" и "против". 

Още в самото начало на заседанието председателят на НС Никола Минчев заяви, че "Продължаваме Промяната" стои твърдо зад Мирослав Иванов. Последва ставане на крака и аплодисменти от депутатите от управляващото мнозинство. Анализирайки мотивите на вносителите и фактите, Минчев заяви, че категорично счита, че в настоящия случай искането е лишено от материално-правните основания, за да бъде реализирана отговорността на земестник-председателя. В същото време той отбеляза, че ролята на председателя на парламентарна група е изключително значима и много отговорна.

БГНЕС

"Миналия петък декларацията на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която трябва да е 10 минути, продължи над 12 минути, но Иванов не я прекъсна, въпреки че имаше формално основание, защото това е дух на уважение към народните представители, парламентаризма, към председателя на най-голямата опозиционна парламентарна група", обясни председателят на НС. "Считам, че и аз, и всичките ми заместници спазваме този дух. Капитанът може да говори със съдията, но на капитана му свирят фал за същите нарушения", добави той.

По обед министър-председателят Кирил Петков дойде изненадващо в парламента, за да подкрепи Иванов. Премиерът направи кратък коментар при влизането си в сградата. "По време на обедната почивка исках да дам своята подкрепа към Мирослав Иванов. Той е депутат от нашата партия и представител в Народното събрание, важно е да го подкрепим. Щастлив съм, че цялата група е много единна", посочи Петков.

Председателят на ПГ ГЕРБ -СДС Десислава Атанасова посочи, че големият плюс на този дебат е, че се е видяло, че опозицията е обединена, не персонално - срещу личността на един от заместник-председателите на българския парламент, а срещу грубото показване на духа на парламента. "В началото дойдохте със заявката, че ще се завърне парламентаризмът. Няколко месеца по-късно завърна ли се парламентаризмаът в сграда, окована с решетки", попита Атанасова. 

БГНЕС

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров в реплика посочи, че във всеки един момент от ГЕРБ се опитват да вкарват клинове и да правят разделение. Гюров настоя, че от дебата е станало ясно, че и управляващата коалиция е обединена и стои зад Мирослав Иванов. В своето изказване Гюров посочи, че политик не звучи гордо. Той каза, че в разговорите, които водят с хората по региони те настояват да не се отказват, защото хора като Мирослав Иванов и Никола Минчев са последната им надежда за промяна в политиката. 

"БСП за България" няма да подкрепи проекта за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов от поста заместник-председател на Народното събрание (НС), обяви председателят на групата на левицата Георги Свиленски. Заставаме зад зам.-председателя на парламента, зад цялото ръководство, което сме избрали, и им даваме кураж да продължат да ни ръководят в рамките на компетенциите, за да си вършим работата, подчерта той. Според него аргументите за оставката не отговарят на истината. Ако имаше нещо вярно, щях да бъда първият, който да стане и да защити г-жа Атанасова, защото е председател на група и колега, увери Свиленски. По думите му миналия петък тя е излязла от процедурата, която е поискала, и съвсем естествено председателят й е отнел думата. Няма нарушение, обида към г-жа Атанасова, категоричен беше той и подчерта, че Мирослав Иванов си върши перфектно работата.

Свиленски определи часовете дебати по точката днес като поредното загубено парламентарно време. Надявам се след гласуването да стане ясно, че в България има управляващо мнозинство, а опозицията да "изтрезнее", да си поработи още малко върху организационните форми и, когато събере подкрепа, необходимия брой депутати, да внесе вот на недоверие към правителството. Може и някога да постигнете успех, в близките три години и половина не виждам как ще успеете, заключи представителят на левицата. Когато няма мотиви, предложения за решение, няма и дебат по същество - тук си говорихме за парламентаризма, говорихме си за металните врати и какви ли не други неща, а по същество никой нищо не каза - нито за системните нарушения на Мирослав Иванов, нито за тяхната повтаряемост, изтъкна още Свиленски.

"Мирослав Иванов трябва да знае, че всички ние бихме го уважавали повече, ако доброволно се оттегли от поста. Надявам се, че и вие от криворазбрана солидарност към него няма да се заинатите и за пореден път да ни демонстрирате силата на мнозинството, защото пировите победи на мнозинството в този парламент имат твърде висока цена". Това заяви Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ-СДС, който мотивира искането за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") от поста заместник-председател на Народното събрание (НС).

БГНЕС

"Словото е нашето оръжие, на политиците и на парламентаристите тук, ако ние говорим, че се злоупотребява с процедурата по начина на водене, г-н председател, вие като юрист трябва да си дадете сметката, че това е следствие на правен вакуум." Това каза Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група (ПГ) на ДПС, в хода на дискусията по искането за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") от поста заместник-председател на Народното събрание (НС).

"Ако толкова много се използва тази процедура не по предназначението й, то е защото ние всички като правим правилника, не сме дали достатъчно възможности да се говори, да се изкаже мнение. Има остри изказвания, на които нямаш право да кажеш остра дуплика. Първото, което трябва да направите като председател, е да инициирате промяна в правилника", настоя Цонев, обръщайки се към председателя Никола Минчев. 

"Трябва да има процедура народният представител да говори, не да мълчи. Това трябва да бъде стимулирано и от правилника, и от водещите, и от всички нас, защото ние нямаме друго оръжие, освен словото", посочи още Цонев и допълни: "В духа на нашия правилник е кротко, със забележки, но да оставим говорещия да завърши мисълта".  

"Ние трябва да си подобрим работата и да се върнем към духа на тази институция и всъщност да се водим не от буквата, а от духа на закона", каза той. 

Колегата му Хасан Адемов се обърна с реплика към Цонев. Той посочи, че двамата с него са работили с много председатели, сред които Стефан Савов, Иван Куртев, Юнал Лютфи, Гиньо Ганев, Георги Пирински. "Правите ли някаква разлика между колегите, които изброих и начина, по който те спазваха духа и буквата на закона, и младия колега Мирослав Иванов", попита Адемов. 

От "Демократична България" (ДБ) и аз лично с радост ще гласуваме доверие на Мирослав Иванов да продължи своята работа, защото аз харесвам неговия характер, той е задълбочен, държи на спазването на правилата и това му носи такива главоболия, каквито виждаме. Това заяви председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов по време на дебата по искането на опозицията за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната"). 

Той коментира, че вижда в Мирослав Иванов огромно желание да си върши работата добре и способност да му става неудобно, когато мнозинството "прави глупости", и това особено го привлича в него. С радост ще му гласуваме доверие, не просто ще проявим коалиционна лоялност, заяви председателят на ПГ на "Демократична България".

Той посочи, че в този парламент има много нови хора, част от които имат потенциала да бъдат нова генерация в българската политика. "Да, ще има нови поколения, те ще се учат, ще минат през предизвикателства и уроци, които сме минали и ние, по свой начин, и това е хубаво за българската демокрация", допълни Иванов.

Виктория Василева, заместник-председател на парламентарната група на „Има такъв народ“ заяви, че парламентарната група ще подкрепи Мирослав Иванов с надеждата , че се е вслушал във всичко хубаво и лошо, което се каза в рамките на този дебат.  

депутати НС
БГНЕС

Поводът за искането за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май). Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС. Според вносителите на проекторешението, поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група - ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния председател. В мотивите за искането се посочва още "системно превишаване на права - налагане на наказание на народен представител без аргументи и отнемане на възможността на опозицията за изказване, както и системно неизпълнение на задължението - осигуряване на реда в пленарната зала и спазване на парламентарния правилник".

Миналия петък Десислава Атанасова обяви, че ще потърсят разговори с останалите парламентарни групи за оставката на Мирослав Иванов и го призова да освободи парламентарната трибуна. Той отвърна, че не вижда основание да си подаде оставката. "Вашите аргументи са да си подам оставката, защото не съм толерантен към опозицията. Към кое от опозицията? Към това, че спазвам правилника, че спазвам правилата?", заяви Иванов и добави, че винаги е имал "еднакъв аршин" за всички. 

Представители на трите опозиционни парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", внесоха проект на решение за освобождаване на Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") от поста. Според парламентарния правилник, предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано. Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на НС.

 
БТА